Grad obilježava 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Godina Dubrovačkog statuta

„Godina Dubrovačkog statuta“ predstavljena je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Palači Sponza. Detalje programa posvećenih 750. obljetnici donošenja Dubrovačkog statuta iznijele su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić te akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

 

Pisan na latinskom jeziku, Dubrovački statut proglašen je prije 750 godina, 29. svibnja 1272., i spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kroz čitavih pet stoljeća (do pada Dubrovačke Republike 1808.) ostao je temelj pravnog poretka te postao snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2022. godinu Godinom Dubrovačkog statuta.

 

Središnja proslava održat će se 29. svibnja 2022. godine u Palači Sponza s početkom u 20 sati. Uz otvorenje središnje izložbe posvećene Statutu održat će se i predavanje akademkinje Nelle Lonze te umjetnički program u organizaciji Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Folklornog ansambla Linđo.

 

Uz organizatore, Grad Dubrovnik, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Državni arhiv u Dubrovniku i Turističku zajednicu grada Dubrovnika, u program obilježavanja ove značajne obljetnice svojim su se prigodno osmišljenim programima uključili i brojni partneri poput Dubrovačkih muzeja, Dubrovačkih knjižnica, Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Folklornog ansambla Linđo, Dubrovačke baštine, Sveučilišta u Dubrovniku - Studija povijesti Jadrana i Mediterana te Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lijevo
desno