Grad nastavlja s financiranjem neobveznih obrazovnih materijala za osnovnoškolce

Grad Dubrovnik,  kao jedan od rijetkih gradova koji je osiguravao besplatne udžbenike svim učenicima osnovnih škola do izmjena Zakon kojim je financiranje obveznih udžbenika preuzela država, nakon istih preuzeo je financiranje neobaveznih obrazovnih materijala.

 

Kao mjeru koja značajno doprinosi rasterećenju troškova roditeljima u pripremi za početak nove školske godine Grad Dubrovnik će nastaviti financirati obrazovni materijal - radne bilježnice, čime će se svim dubrovačkim osnovnoškolcima omogućiti jednaki uvjeti i pomoć u svladavanju nastavnog sadržaja dok će predmetni nastavnici u suradnji sa roditeljima komunicirati stvarne potrebe dodatnog obrazovnog materijala poput sadržaja tehničkih kutija i likovnih mapa za izvođenje nastave i ostvarivanje svih ciljeva odgojno obrazovnog procesa kako ne bi dolazilo do dodatnih bespotrebnih troškova za roditelje.

 

U odnosu na udžbenik koji je obvezan, obrazovni materijali pomažu u ostvarivanju pojedinih odgojno-obrazovnih ishoda, važni su posebno u predmetima s pretežno odgojnom komponentom, ali nisu obvezni i u Zakonu postoje ograničenja koja se tiču ukupne dozvoljene cijene ovih materijala. Protekle godine zabilježeno je znatno povećanje financijskih sredstava za nabavu obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, pa je tako je u prošloj godini trošak nabave obveznih udžbenika iznosio 1.576.773,62 kuna dok je trošak nabave neobaveznih obrazovnih materijala iznosio 1.514.225,09 kuna, a prema procjenama zbog povećanja cijena u ovoj godini navedeni trošak neobaveznih materijala iznosio bi preko 2,5 milijuna kuna. Stoga je i Gradskom vijeću upućen prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o financiranju obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola Grada Dubrovnika. 

 

Grad Dubrovnik uz financiranje neobaveznih obrazovnih materijala za dubrovačke osnovnoškolce sufinancira i nabavu udžbenika učenicima srednjih škola u iznosu do tisuću kuna kao i troškove pripreme za državnu maturu dok je izdvajanja za učeničke i studentske stipendije dvostruko povećao, sa milijun kuna na više od dva milijuna kuna godišnje.

 

Uz mjere pomoći započete su i značajne investicije u oblasti školstva. Nakon OŠ Montovjerna, prve škole izgrađene nakon 35 godina, najvažnije ovogodišnje kapitalno ulaganje je adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe OŠ Marina Getaldića. Za projekt dogradnje i nadogradnje OŠ Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, dok je izrađen i idejni projekt za nadogradnju OŠ Ivana Gundulića, čime će se dobiti šest novih učionica od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju.  Ishođena je i pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju OŠ Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane.