Grad Dubrovnik zakupcima poslovnih prostora i javnih površina kroz smanjenje fakturiranih usluga samo u srpnju pomogao s iznosom od gotovo 4 milijuna kuna

Gradonačelnik

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada i zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec srpanj. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore u srpnju iznosi 285.000 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 75.600,00 kuna.

 

Od navedenog ukupnog iznosa za poslovne prostore 187.000 kuna obračunao je po stopi od 7 posto od iznosa definiranog ugovorima, dok se 98.000 kuna odnosi na zakupce koji sukladno donesenim odlukama ne podliježu umanjenju ugovorene zakupnine. 

 

Ugovoreni, a zahvaljujući navedenim mjerama, umanjeni iznos za poslovne prostore tako u srpnju prelazi 2,5  milijuna kuna, a umanjeni iznos najma javnih površina veći je od milijun kuna. U sklopu mjera za pomoć gospodarstvenicima pogođenim epidemijom virusa COVID-19, korisnicima poslovnih prostora i javnih površina na ovaj način u jednom mjesecu oproštena je naplata od gotovo 4 milijuna kuna.

 

Podsjetimo, sukladno zaključcima Gradskog vijeća iznos zakupnine obračunava se prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika sukladno službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a na način da su za tekući mjesec 2020. godine mjerodavni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj mjesec 2019. godine.

 

Treba napomenuti i da je Grad Dubrovnik oslobodio od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za mjesece srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine sve udruge i društvene organizacije. Od prava na smanjenje zakupnine poslovnih prostora izuzete su trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, tele operateri i državna tijela.

 

U nastavku provedbe navedenih mjera Grad Dubrovnik oslobodit će od plaćanja zakupnine za korištenje javnim površinama sve zakupce u kategoriji kiosci, kao i stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata u razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. U istom periodu za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika vrijedit će umanjenje ugovorenog iznosa zakupnine za 99%, osim za prethodno navedene izuzetke.