Grad Dubrovnik se uključuje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju

Udruga "Akademija zdravog življenja" obratila se Gradu Dubrovniku s inicijativom za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju.

 

Osnovni je cilj projekta integracija djece s teškoćama u razvoju u društvo kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima. Dobrobit projekta je poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta djece s teškoćama u razvoju te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća.

 

Vrijednost ovog projekta prepoznali su i poznati sportaši i glazbenici. Tako je ambasador Special Power League slavni hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt, a uspjehu projekta pridonosi i originalna himna "Kao sva djeca", čiji su izvođači Vanna, Maya Sar, Neno Belan, Jacques Houdek i djeca Muzičkog ateljea Maye Sar.

 

Želeći dobiti što širu sliku o porebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge "Poseban prijatelj" Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. Upitnik se može naći na adresi:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfyXWiV15OLh6ukRK7WKf_ez8NZD_hkB8tI6sd8dDxw7BrevA/viewform

 

Rezultati dobiveni anketnim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju - Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih poreba u športu za osobe s invaliditetom. Naime, Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna. Upravo je u tijeku javni poziv za predlaganje programa u području sporta osoba s invaliditetom za 2022. godinu. Glavne stavke Programa javnih potrebau športu za osobe s invaliditetom su:

- potpora perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom,

- sufinanciranje nabavke sportskih rekvizita  i opreme,

- sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom

- natjecateljski program sportaša s invaliditetom  te

- potpora organizacije domaćih natjecanja.