Grad Dubrovnik preuzeo na postupanje predmete za raspolaganje državnim nekretninama

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sastao se danas u Dubrovniku sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem, na temu upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

 

U toj su prigodi potpisali Odluku i Zapisnik o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Grad Dubrovnik je tako preuzeo na postupanje 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba s područja Grada Dubrovnika, a Županija će rješavati zahtjeve jedinica lokalne samouprave, među kojima i one Grada Dubrovnika.

 

''Grad ima četiri zahtjeva prema Državi, odnosno sada prema Županiji. Jedan od njih je iznimno važan, a to je zemljište na području Komolca gdje Grad planira gradnju vrtića, a koje se sukladno članku 77. Zakona o povratu imovine oduzete tijekom jugo-komunističkog režima, vratilo Državi. Za izdavanje građevinske dozvole ovog vrtića potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose. Ono što je preostalo su dvije parcele koje se u ovom trenutku nalaze u vlasništvu Republike Hrvatske, a vjerujem da ćemo zahtjevom prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji to vrlo brzo riješiti i na taj način realizirati izgradnju vrtića za kojeg su već dobivena europska sredstva'', kazao je ovom prilikom gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je i važnost novog Zakona jer gospodarenje važnim zemljištem otvara nove mogućnosti planiranja razvoja, osobito javne infrastrukture jedinica lokalne samouprave.

 

Postupak predaje na postupanje gradovima i županijama rezultat je novog  Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023. Riječ je o zakonu koji predstavlja novi korak u decentralizaciji te će omogućiti efikasnije gospodarenje državnom imovinom što će posljedično omogućiti i bržu realizaciju investicija i projekata.

 

 

Na lokalnu razinu spušteno je odlučivanje na način da o raspolaganju nekretninama u vrijednosti do 130 tisuća eura odluke donose župani/gradonačelnici, a od 130 tisuća do milijun eura odluke donose Županijske skupštine/Gradska vijeća te za veće iznose resorno ministarstvo i Vlada. Kako je objasnio ministar Bačić, od ostvarenih prihoda Republici Hrvatskoj pripada 60 posto te po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave, za dodatne troškove i potrebna dodatna zapošljavanja zbog povećanog opsega posla.

 

Fizičke i pravne osobe će tako ubuduće zahtjeve za korištenje (najam, kupnju, služnost, suglasnosti) građevinskog zemljišta i građevina u vlasništvu Republike Hrvatske koje se nalazi na administrativnom području Grada Dubrovnika podnositi Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove.

lijevo
desno