Grad Dubrovnik dodijelit će 72 stipendije učenicima i studentima za školsku godinu 2021./2022.

Prihvaćajući prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković svojim je zaključkom utvrdio konačnu listu gradskih stipendista za školsku godinu 2021/2022.

 

Dodijelit će se ukupno 72 stipendije u pet kategorija:

- 13 stipendija učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata;

- 29 stipendija nadarenim studentima, i to 11 iz područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva, 15 stipendija iz područje društvenih i humanističkih znanosti te 3 stipendije iz umjetničkog područja;

- 10 stipendija učenicima i studentima u deficitranim zanimanjima;

- 16 stipendija učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja te

- 4 stipendije studentima koji su osobe s invaliditetom.

 

Sukladno dugogodišnjoj gradskoj politici stipendiranja i kreditiranja, natječaji za stipendiranje temelje se na konkretnim potrebama koje iskazuju gradske ustanove i društva, kao i ustanove iz oblasti socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja koje nisu u izravnoj nadležnosti Grada Dubrovnika. Primarni ciljevi gradskog sustava stipendiranja su omogućavanje kandidatima školovanje u željenom zanimanju i po mogućnosti zapošljavanje na području Grada Dubrovnika.

 

Obzirom na izražene potrebe sustava zdravstvene skrbi u vremenu pandemije, prioritet u stipendiranju zadnje dvije godine stavljen je na zanimanja u zdravstvu. Tako se samo u školskim godinama 2020/2021. i 2021/2022. dodijelilo 15 stipendija za zanimanje doktor medicine i 9 stipendija za zanimanje medicinska sestra. Također su se, obzirom na nedodijeljene stipendije zbog nedostatka interesa za pojedina deficitarna zanimanja, proširile liste u drugim područjima, primjerice lista za dodjelu stipendija učenicima iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

 

Na prijedlog nadležnog Povjerenstva, gradonačelnik Mato Franković donio je i zaključak o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za školovanje, prema kojem će pomoć dobiti četvero učenika i devetoro studenata s područja Grada Dubrovnika. Jednokratna pomoć za školovanje dodjeljuje se prioritetno za učenike i studente koji žive u otežanim životnim uvjetima, kao što su iznimno niska primanja te smrt ili bolest člana obitelji.