Govor gradonačelnika Mata Frankovića uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha 2023.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća tradicionalni govor uz Dan Grada i Festu sv. Vlaha. Isti prenosimo u cijelosti. Prije govora prikazan je i film o gradskim projektima "Od Feste do Feste - 2017.-2022.". 

 

"Uvriježena je praksa da uz Dan Grada i blagdan svetog Vlaha, gradonačelnik predoči račune minulog rada. Najznačajnije projekte prikazali smo u filmu koji ste upravo vidjeli, a bez da upadam u zamku ponavljanja, ukratko ću razložiti ono što je, držim, potrebno reći. 

 

Upravljati gradom znači graditi, dizati nove škole, vrtiće, probijati ceste, ispravljati grbe na kolniku, osvjetljivati neosvijetljene staze, kopati ispod zemlje i graditi infrastrukturu koja se ne vidi. Znači stvarati ravnopravne uvjete života i rada u svakom kutku grada i osiguravati jednake prilike za osobni razvoj svakog građanina. 

 

Upravljati znači služiti, a služba od nas očekuje i donošenje odluka, onih koje će imati utjecaj na tkivo grada u budućnosti. 

 

Nerijetko ćemo se tako suočiti i s izazovima. Na njih je jednostavno odgovoriti ukoliko se zapitamo samo jedno pitanje – Hoće li naše činjenje donijeti boljitak Gradu i građanima? Ako je odgovor da, onda dvojbe nema. 

 

Kupovina bivšeg tvorničkog kompleksa TUP-a stavila je pred nas jedan takav izazov. Nikada nismo dvojili o tome radi li se o potezu od javnog interesa i je li dobar za budućnost grada koji se ne može i ne smije razvijati samo na podlozi turizma. Istovremeno, radilo se o najvećoj pojedinačnoj akviziciji Grada Dubrovnika od hrvatske samostalnosti i trebalo je umješnosti i političke hrabrosti za provesti čitav projekt, koji je započeo preuzimanjem vlasničkog udjela nad UTD Ragusom i Lukom Dubrovnik. 

 

Strateški su to važna činjenja ove gradske uprave koja će imati značajan utjecaj na budući urbani razvoj grada.  

 

Stječući imovinu koja je dio našeg kolektivnog identiteta širimo društveni okvir slobode i osiguravamo temelj za željeni razvoj prema našim vlastitim postavkama. 

 

Uostalom, zar Sloboda ili Libertas nije središnji dubrovački motiv i esencija našeg povijesnog bića. Za zagrljaj slobode koji sad uživamo proliveno je puno krvi. Na toj plemenitoj žrtvi naših vitezova i hrabrosti svih koji su sudjelovali obrani grada i hrvatskog juga u Domovinskom ratu neizmjerno smo i vječno zahvalni. 

 

Nakon nesigurnosti u koju nas je gurnulo razdoblje pandemije, godinu iza nas obilježio je gospodarski oporavak. Svi naši napori još od svibnja 2017. godine usmjereni su upravo na postizanje pune i primjenjive održivosti u upravljanju destinacijom, a povratkom turizma i industrije putovanja konačno smo imali priliku u punini primijeniti sve alate i mjere koji su osmišljeni i provedeni kroz strateški projekt Poštujmo grad. 

 

Zahvaljujući više puta pokazanom sluhu Vlade Republike Hrvatske za specifičnosti krajnjeg juga i ovim putem želim izraziti moju duboku zahvalnost na pomoći koju su Vlada i premijer Andrej Plenković pružili Gradu u trenutcima financijske krize. Beskamatnim zajmovima omogućili su nam da i dalje nastavimo pomagati svim građanima u potrebi kao i dubrovačkim gospodarstvenicima. Uz potporu ministarstva unutarnjih poslova donesen je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji nam je omogućio uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe. 

 

Kroz novi Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika osigurat ćemo kontinuirana ulaganja u održavanje spomeničke baštine i pospješiti proces aseizmičke sanacije zgrada u povijesnoj jezgri. I na tome zahvaljujem Vladi i Ministarstvu kulture i medija s kojim usko surađujemo i kroz provedbu Plana upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika. 

 

Aktivnosti Plana već se uvelike provode, a njegovim usvajanjem Dubrovnik je postao i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je izradio i usvojio takav strateški dokument nulte kategorije. Da nam Plan nije tek slovo na papiru pokazali smo između ostalog i  izgradnjom osnovne škole unutar zidina. 

 

Dodijelili smo prve stanove izgrađene sa svrhom rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji po modelu 'dubrovačke stanogradnje'. Proveden je i drugi natječaj te će uskoro i preostali stanovi dobiti svoje stanare, dubrovačke obitelji.

 

 

Uveli smo prijeko potreban red u prostor i spriječili njegovu daljnju devastaciju prekomjernom gradnjom, a pokrenuli smo i izradu sveobuhvatnih izmjena i dopuna prostorno-planskih dokumenata koji će definirati jasnu viziju razvoja grada za dugoročni period. 

 

Uz završetak izgradnje Lapadske obale, godinu u koju smo ušli uvelike obilježit će još jedan veliki EU projekt. Aglomeracija Dubrovnik, najveći je infrastrukturni zahvat u suvremeni vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti. 

 

U 2023. u punu primjenu ulazi i projekt participativnog budžetiranja čime želimo osnažiti ulogu gradskih kotara i mjesnih odbora i građanima pružiti alat za sukreiranje stavki proračuna. 

 

Pripremili smo i potpunu dokumentaciju za više desetaka projekata koje ćemo financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvan proračunskih izvora. Godina 2023. bit će posebno intenzivna u segmentu korištenja EU fondova. 

 

Zahvaljujući ovoj Vladi, neprekinutom prometnom vezom povezani s Domovinom, potpuno integrirani u europsku zajednicu naroda, uz optimizam, idemo hrabro dalje. 

 

Nepokolebljivi i posvećeni javnome, našem dobrotvoru i vjernom savezniku, Svetome Vlahu, obraćamo se za nebesku zaštitu, čvrsto vjerujući njegovoj prosudbi i predajući se sigurnoj i neumornoj ruci u kojoj drži i čuva svoj grad. 

 

Svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

 

Živio sveti Vlaho!"

 

 

lijevo
desno