Godišnje izvješće o provedbi provedbenog programa Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Program i smjernice

Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (,,Narodne novine", br. 123/17) i Uredbom o smjernicama za izradu akata strateškog planiranja od nacionalnog značaja i od značaja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (,,Narodne novine", br. 89/18) jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje u tekstu: JLP(R)S) uvedena je obveza izrade i donošenja provedbenih programa.

 

Provedbeni program Grada Dubrovnika kratkoročni je akt strateškog planiranja koji osigurava provedbu posebnih ciljeva utvrđenih u planovima razvoja Grada Dubrovnika te vrijedi za razdoblje trajanja mandata izvršnog tijela.

 

Obveza izrade i podnošenja polugodišnjeg i godišnjeg izvješća o provedbi provedbenih programa samoupravnih jedinica propisana je odredbama Pravilnika o rokovima i postupcima praćenja i izvještavanja o provedbi akata strateškog planiranja od nacionalnog značaja i od značaja za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (,,Narodne novine", br. 6/19) (dalje u tekstu: Pravilnik).

 

U skladu s navedenim, Godišnje izvješće o provedbi provedbenog programa Grada Dubrovnika za razdoblje 2022. - 2025. izvješće je o napretku u provedbi mjera, aktivnosti i projekata te ostvarivanju pokazatelja rezultata. Godišnje izvješće o provedbi provedbenog programa Grada Dubrovnika izrađuje se za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022.

 

Grad Dubrovnik prethodnih je godina, ali i cijelu 2022. godinu, bio pod utjecajem pandemije COVID- 19, a s obzirom na to da je Grad Dubrovnik pod velikim utjecajem turističkih kretanja sve navedeno je uvelike utjecalo na provedbu mjera.

 

Utjecaj na ostvarivanje rezultata u velikoj mjeri imao je i rat u Ukrajini koji je donio velike poremećaje na tržištu, a samim time i znatna poskupljenja.

 

U Provedbenom programu Grada Dubrovnika definirano je 13 mjera:

1. Uređenje naselja i stanovanje

2. Komunalno gospodarstvo

3. Odgoj i obrazovanje

4. Briga o djeci

5. Socijalna skrb

6. Primarna zdravstvena zaštita

7. Kultura, tjelesna kultura i sport

8. Zaštita i unapređenje prirodnog okoliša

9. Protupožarna i civilna zaštita

1 O. Promet i održavanje javnih prometnica

11. Gospodarski razvoj

12. Lokalna uprava i administracija

13. Demografija