Festanjuli Milićević i Konsuo uručili Proglas Feste gradonačelniku Frankoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas ovogodišnje festanjule Feste svetog Vlaha, iz reda pomoraca Vlaha Milićevića te iz reda obrtnika Mata Konsua, koje je dubrovački biskup Glasnović prethodno imenovao na prijedlog Bratovštine festanjula svetog Vlaha.

 

U pratnji rektora crkve sv. Vlaha don Ivice Pervana, festanjuli su gradonačelniku uručili Proglas na kojem stoji zapisano: "Već 1051. godinu se ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha. Naš Parac svoj Grad drži pored srca, pomno nas motri, čuva i blagosljiva s tvrđava, bastiona, barjaka i slika u crkvama i u kućama". Proglasom festanjuli kao predvodnici Feste upućuju poziv svim stanovnicima Dubrovačke biskupije da svojom nazočnošću uveličaju ovaj svečani događaj. 

 

Gradonačelnik Franković čestitao im je na odgovornoj i časnoj ulozi koju će imati na 1051. proslavi nebeskog zaštitnika i vjernog Parca svekolikog dubrovačkog puka, u gradu, diljem Domovine i iseljeništva. 

 

„Zajedništvo koje nam donosi proslava Feste uvijek i iznova budi novu radost među stanovnicima ovog grada i svih gostiju. Jedinstvena je uloga festanjula bila oduvijek, pa tako i danas. Stoga vjerujem kako će vam ovogodišnja proslava ostati u lijepom sjećanju, na zadovoljstvo vas i vaših najbližih“, poruka je gradonačelnika upućena ovogodišnjim festanjulima. 

 

Otvaranje Feste održati će se na Kandeloru 2. veljače, tradicionalno u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje očekuje se na sam svečev blagdan u petak 3. veljače, s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

 

 

 

lijevo
desno