''Dundo Maroje'' u stripu!

U Domu Marina Držića predstavljeno je strip izdanje ''Dundo Maroje''. Riječ je o prvom od planirana četiri nastavka stripovske adaptacije najpoznatijeg djela Marina Držića, u suradnji Doma Marina Držića i  zagrebačkog ilustratora dubrovačkih korijena, Dubravka Kastrapelija.

Na predstavljanju stripa, uz samog autora, sudjelovali su ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, autorica predgovora Anita Ruso i predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Pavo Jančić. Dom Marina Držića u Dubrovniku godinama predano radi na očuvanju lika i djela našega najvećeg komediografa Marina Držića, približavajući njegov bogati stvaralački opus svim generacijama Dubrovčana i njihovim gostima, s posebnim naglaskom na one najmlađe.

- Nakon 2017. godine, kad smo obilježavali veliku obljetnicu, 450 godina od smrti Marina Držića, s našim stalnim suradnikom Dubravkom Kastrapelijem napravili smo strip izdanje obimom najmanjeg djela Marina Držića ''Novela od stanca''. To je izdanje bilo uspješno prihvaćeno, ne samo u Dubrovniku već i u ostalim dijelovima Hrvatske. Velika je to stvar jer Držića je teško čitati nama Dubrovčanima, a kamoli ostalima. Dundo Maroje je opsežno djelo pa smo odlučili raditi četiri nastavka – rekao je uvodno ravnatelj Matić.

Kako je istaknuo autor, vizualizacija scena predstavljala mu je najveći izazov.

- Dok sam radio na stripu, uzeo bih tekst i pokušao ga rasporediti po kadrovima na papiru. Puno sam puta morao neke stvari čitati kako bih sebi dočarao neke događaje, kako bih shvatio kako određeni lik reagira na nešto, s kojom emocijom i raspoloženjem izgovara neki tekst – objasnio je proces nastanka stripa prof. Kastrapeli.

Strip ''Dundo Maroje'', premda ilustriran, tekstualno je prenesen u cjelini iz književnog izvornika pa se bez problema može čitati kao lektira.

- Strip kao medij ima izraženu zabavnu crtu, ali ujedno posjeduje obrazovnu i odgojnu komponentu, on daje znanje i razvija smisao za estetiku. Kroz pojavu ovih strip izdanja Doma Marina Držića, svi su na dobitku. I strip koji ovim dobiva svoju novu, mladu publiku, ali  i Držić kao kanonski pisac hrvatske književnosti i obvezni lektirni autor. Njegova djela, ovako kvalitetno i moderno interpretirana i raskošno prezentirana, dodatno dobivaju na svojoj već odavno opjevanoj umjetničkoj snazi, dopadljivosti i bezvremenosti – rekao je u svom izlaganju prof. Jančić.

Prve skice stripa za dva prologa i prvi čin ''Dunda Maroja'' umjetnik Dubravko Kastrapeli imao je prije više od godinu dana. Od tada traje intenzivni rad autora i djelatnika Doma Marina Držića i vanjskih suradnika na objavljivanju prvog nastavka stripa, nastalog po integralnom tekstu najpoznatije Držićeve komedije.

- Bez da smo ugrozili Držićevo najbolje dramsko djelo, vizualni dio stripa vuče nas da listamo dalje. U ovom ''Dundu Maroju'' korištena je tehnika akvarela. Kad ga otvorite, vidjet ćete kako je to jedno prozračno djelo, lagano se čita, kao da ste u nekoj finoj sumaglici koja vas vuče da ga čitate i listate – zaključno je istaknula dr. Ruso.

Nakon ovog dubrovačkog predstavljanja strip ''Dundo Maroje'' bit će predstavljen i zagrebačkoj publici, u suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba.

Foto: Vedran Levi

lijevo
desno