Dubrovnik u procesu ocjene održivosti destinacije

Poštujmo grad

Grad Dubrovnik je započeo aktivnu drugu fazu projekta mjerenja održivosti destinacije, koji za gradsku upravu provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). Izvješće Ocjene odredišta za Dubrovnik ovo tijelo provodi temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda, a procjenjuje se kako će biti završen tijekom siječnja 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

 

U Lazaretima je jučer održan inicijalni sastanak člana vijeća GSTC i direktora za područje Mediterana Ioannisa Pappasa s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem, njegovim suradnicima i širokim krugom dionika u dubrovačkom turizmu: gradskim vijećnicima, direktorima komunalnih tvrtki, predstavnicima turističkih agencija, policije, udruga i organizacija povezanih s turizmom i drugima.

 

Uvodnu riječ imao je gradonačelnik Franković, koji je istaknuo važnost održivosti turizma u kontekstu gradskog projekta Poštujmo Grad koji gradska uprava provodi od 2017. godine. Kao ključni element upravljanja gradom i dubrovačkim turizmom istaknuo je suradnju s Lučkom upravom Dubrovnik kroz reguliranje istovremenog broja kruzera, upravljanje brojem jednodnevnih izletnika u staru gradsku jezgru pomoću internetskih vaučera za autobuse te informiranje stacionarnih gostiju pomoću smart city alata. Uz predstavljanje postojećih mjera, najavio je buduće poteze koji će se uvoditi postepeno, s ciljem da Dubrovnik postane još bolje mjesto za život i time posljedično i za turiste.

 

Predstavnik GSTC-a Pappas predstavio je metodologiju mjerenja održivosti, istaknuvši kako je za ovu fazu od iznimne važnosti aktivna suradnja svih uključenih aktera u dubrovačkom turizmu. Kroz sljedećih sedam dana predviđene su brojne radionice, fokus grupe i individualni intervjui, a Pappas je pozvao sve zainteresirane da daju svoje komentare, ideje, sugestije i postavljaju pitanja, raspravljaju o problemima i mogućnostima. Temeljem tih konzultacija i analizom politika, GSTC će primjenom propisanih kriterija i indikatora vrednovati trenutačnu uspješnost odredišta.

 

Po završetku analize, dubrovačkoj javnosti predstavit će se evaluacija dosadašnjih aktivnosti, a gradska uprava dobit će konkretne praktične smjernice za poboljšanje rezultata u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa. Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika. Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA.

lijevo
desno