Dubrovnik izabran kao jedna od 50 turističkih destinacija u projektu Smart Tourism Destinations

Grad Dubrovnik je od strane inicijative Smart Tourism Destinations izabran među 50 turističkih odredišta koja će dobiti priliku sudjelovati u nizu aktivnosti s ciljem unapređenja praksi održivog turizma.

 

Naime, Grad Dubrovnik prijavio se na poziv „EU Destination Managers“ u okviru inicijative Smart Tourism Destinations Europske komisije, a kriteriji koje je trebalo zadovoljiti odnosili su se na prethodna iskustva, motivaciju i očekivanja te tehničke kapacitete destinacije. Korištena su iskustva i znanja dobivena kroz implementaciju projekata ALTERECO i Poštujmo Grad, stoga je izbor Grada kao dionika u ovom projektu još je jedna opipljiva potpora transformaciji destinacije u promotora i predvodnika održivosti i odgovornosti u turizmu.  

 

Izabrani dionici ovog projekta će imati priliku sudjelovati na raznim radionicama koje će voditi prepoznati stručnjaci iz raznih područja vezano uz tematiku „pametnog turizma“, dijeliti iskustva ostalih destinacija i učiti jedni od drugih – kako postati ili se poboljšati kao pametna turistička destinacija.

 

Smart Tourism Destinations inicijativa je Europske komisije za pružanje potpore gradovima EU-a u olakšavanju pristupa turističkim i ugostiteljskim proizvodima i uslugama kroz tehnološke inovacije. Njihova misija je prenošenje znanja u primjeni inovativnih digitalnih rješenja kako bi pomogli gradovima turizam u vlastitim odredištima učiniti održivim i dostupnim te kako bi poboljšali doživljaj destinacije, pri čemu gradovi u potpunosti koriste svoju kulturnu baštinu i kreativnost.