Dubrovkinje podržale javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina”

Kampanji javnozdravstvenog karaktera "Dan crvenih haljina" pokrenutu s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, danas je u ime Grada Dubrovnika podržala zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

- Važno je da se sa svih razina javnozdravstvene akcije podržavaju, na taj način šaljemo širu poruku javnosti da je važno voditi računa o svom zdravlju – rekla je zamjenica Tepšić.

 

- Želimo uputiti i educirati jedan zdravi način života. Trebamo dobar dio posvetiti sebi i odlaziti redovito na sistematske preglede, a u slučaju kada se osjete neke od simptoma moždanog udara, treba se prevenirati i javiti liječniku – poručila je Maja Bender, koordinatorica palijativne skrbi Doma zdravlja Dubrovnik.

 

Javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno (eng. „Go Red for Women“) pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. godine te je ubrzo postala međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli bolesti srca, krvnih žila i mozga kod žena. Od 2019. godine Hrvatsko neurološko društvo provodi javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno koja se obilježava kao „Dan crvenih haljina“, a simbol je „crvena haljina“ kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, ali i upozorenja.

 

Premda se nastanak moždanog udara povećava s godinama, sve se češće događa u mlađoj dobi do 45 godina. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca).

lijevo
desno