Dubrovački športski klubovi dali punu potporu projektu uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom

U nastavku intenzivnih aktivnosti na realizaciji projekta uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo organizirao je  25. studenog 2022. sastanak s predstavnicima dubrovačkih klubova u športovima koje su odabrala djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Naime, obradom podataka ankete, koju je provela udruga "Poseban prijatelj", utvrđeni su prioritetni športovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja za bavljenje športom te adekvatnost pojedinog športa s obzirom na karakter teškoće u razvoju. To su judo, atletika, nogomet, plivanje i stolni tenis.

 

Osnovni cilj projekta je integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje športskim aktivnostima, a dodatna dobrobit je poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i šport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća. Važno je da djeca kroz bavljenje sportom budu zdravija, poboljšaju svoje fizičke i mentalne kapacitete, ali je puno bitnije njihovo upoznavanje, druženje i prijateljstvo, a u širem društvenom smislu potpuno eliminiranje bilo kakve diskriminacije i u konačnici izjednačavanje mogućnosti za djecu teškoćama u razvoju i potupna inkluzija u sve sfere društvenog života.

 

Cilj sastanka s predstavnicima dubrovačkih športskih klubova je formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju - Special Power League, kao i priprema Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za 2023. 

 

Podsjećamo da je Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu  za ovu godinu izdvojio zasebnu stavku za šport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna.

 

Svi predstavnici dubrovačkih klubova svesrdno su podržali projekt uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom, iskazavši punu pripravnost za uključivanje u projekt, iznijevši pri tom niz korisnih ideja i prijedloga, kao što je organiziranje obilaska klubova u športovima koje su odabrala djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, osiguranje psihološke potpore radi lakše integracije djece s teškoćama u razvoju u športske aktivnosti te suradnja sa specijaliziranim visokoškolskim ustanova radi dodatne edukacije športskih djelatnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju.