Dubrovački projekt “Centar za recikliranje plastike” oduševio sudionike Sajma zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova

Sajam zdravlja u Vinkovcima tradicionalna je manifestacija u okviru programa Hrvatske mreže zdravih gradova. Na tematskoj konferenciji Sajma zdravlja pod nazivom “Izazov zbrinjavanja otpada u hrvatskim gradovima i županijama”, održanoj online 26. travnja, svoj projekt “Centar za recikliranje plastike” predstavio je mladi Dubrovčanin Marjan Žitnik, predsjednik udruge Maritimo Recycling.

 

Centar za recikliranje plastike, osim naglašene ekološke vrijednosti, prvi je primjer implementacije kružnog gosodarstva na dubrovačkom području, jer uz pomoć specijaliziranih strojeva omogućava on spot pretvaranje plastičnog otpada iz mora u gotove, 100 % reciklirane, upotrebne i ukrasne predmete.

 

Dodatna vrijednost projekta je korištenje dvaju europskih fondova.

 

Prvi projekt "DuSTEM", ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 2.660.083,07 kuna, omogućava kupnju strojeva za reciklažu plastike iz mora. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, a partneri na projektu su Sveučilište u Dubrovniku (Odjel za elektrotehniku i računarstvo), Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura. Tijekom 24 mjeseca provest će se 226 različitih aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i općom populacijom na dubrovačkom području.

 

Drugi projekt "Zero Pollution Adriatic",  ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 300.723,72 kuna,  u sklopu inicijative Europske komisije STARTS4Water, fokusira se na pronalaženje rješenja za negativni utjecaj masovnog turizma na more uz pomoć novih tehnologija. Umjetnička rezidencija Zero Pollution Adriatic osmišljena je kao istraživanje inovativnih ideja u poboljšanju našeg odnosa prema moru: smanjenja negativnog utjecaja turističko-ugostiteljske industrije na more, javnog upravljanja morem i otpadnim vodama te uspostavljanje novih održivih praksi koje promiču očuvanje i sanaciju mora te zaštitu bogate podvodne biološke raznolikosti.

 

U mnogobrojnim sastancima u Centru za mlade Dubrovnik, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo svesrdno je podržao projekt Centra za recikliranje plastike i inicijativu da se Centar smjesti u prostor bivše Tvornice ugljenografitnih proizvoda u Gružu.

 

Predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić, kao i svi sudionici Sajma zdravlja u Vinkovcima, izrazili su oduševljenje inovativnošću i cjelovitošću projekta Centar za recikliranje plastike.

 

U radu tematske konferencije Sajma zdravlja u Vinkovcima aktivno su sudjelovali proćelnik Dživo Brčić i njegovi suradnici Miho Katičić i Marko Grgurević.

lijevo
desno