Dubrovački program "Mladi i Grad skupa" model dobre prakse na tematskoj sjednici Hrvatske mreže zdravih gradova

U nastavku programa rada Hrvatske mreže zdravih gradova, 11. svibnja je održana druga online radionica razmjene iskustava i učenja novih vještina pod nazivom "Unaprjeđenje zdravlja djece i mladih - Slobodno vrijeme djece i mladih". 

 

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić prezenirao je dubrovački program "Mladi i Grad skupa" kao model dobre prakse. 

 

Grad Dubrovnik je započeo djelovanje u području skrbi za mlade kroz vlastiti program pod nazivom "Mladi i Grad skupa" još od 2006. projektom "Forum mladih", da bi intenzivirao svoje djelovanje u posljednjih sedam godina nakon sudjelovanja na međunarodnom projektu Youth Adrinet, iz kojeg je proizašao program Info centra za mlade te su postavljeni temelji za pokretanje programa Savjetovališta za mlade te u konačnici Centra za mlade.

 

Stalna skrb o mladim naraštajima strateško je opredjeljenje dubrovačke graske uprave, koja ulaže, u okviru svojih mogućnosti, velika materijalna sredstva i rad kako bi se osigurali uvjeti za kvalitetno odrastanje i sazrijevanje mladih u pozitivno orijentirane građane. Program "Mladi i Grad skupa" s jedne strane simbolizira zajedništvo mladih i Grada, a s druge strane upućuje na interakciju i partnerstvo, čime se naglašaba ne samo skrb Grada, već i poštovanje koje gradonačelnik i gradska uprava gaje prema djeci i mladima i njihovom pravu da utječu na planove i aktivnosti koje se tiču kvalitete njihova života.

 

U prezentaciji je poseban naglasak stavljen na skrb o djeci i mladima za vrijeme epidemije, ističući kako su djeca i mladi i gradska uprava vrijeme pandemije shvatili i prihvatili kao izazov, a ne kao problem te da su u partnerskom odnosu i sinergiji producirali vrijedne projekte usmjerene stvaralaštvu djece i mladih, što ujedno doprinosi i njihovom mentalnom zdravlju u ovim zahtjevnim vremenima. 

 

Dogovorili smo da ćemo sve vidove virtualnog iskaza (virtualni zbornici, virtualne izložbe) zadržati i kad se stanje normalizira i bude moguće organizirati sve manifestacije uživo, jer predstavljaju vrijedne dokumente vremena u kojem su nastali.