Dubrovački primjeri dobre prakse na Sajmu zdravlja u Vinkovcima

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, kao predstavnik Grada Dubrovnika u predsjedništvu Hrvatske mreže zdravih gradova, sudjelovao je u radu 24. Sajma zdravlja u Vinkovcima, koji se zbog epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite održao online.

 

Sajam zdravlja godinama je jedna od stožernih manifestacija u programu rada Hrvatske mreže zdravih gradova, a tema ovogodišnjih dvaju konferencija su "Zdravo urbano planiranje" i "Očuvanje planeta od degradacije kroz zaštitu prirodnih resursa te održivu potrošnju i proizvodnju". U radu prve konferencije Sajma zdravlja sudjelovalo je četrdesetak predstavnika državnih ministarstava, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te prestavnika gradova članova Mreže zdravih gradova. Obzirom da je jedna od glavih zadaća djelovanja Mreže kreiranje i razmjena primjera dobre prakse u najširem smislu javnih politika za zdravlje, sudionici sastanka su pohvalili tri strateška dokumenta Grada Dubrovnika:

 

1. Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, već treću po redu, koju je jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu, a posebno činjenicu da je uspostavljen parterski odnos sa svim udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom i osnovano Povjerenstvo za osobe s invaliditetom,

 

2. Plan upravljanja spomeničkom cjelinom Dubrovnika, koju je također usvojilo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu, po čemu je Grad Dubrovnik također primjer dobre prakse za druge zaštićene spomeničke cjeline u svijetu te

 

3. Uvođenje posebnog poglavlja u strateškom gradskom dokumentu "Lokalni program za mlade za razdoblje od 2019. do 2021. Mladi i Grad skupa" pod nazivom "Primjena horizontalnih načela jednakih mogućnosti i nediskriminacije". Sve mjere Lokalnog programa za mlade moraju se voditi horizontalnim načelima jednakih mogućnosti i nediskriminacije, poglavito mladih osoba s invaliditetom, učenika s teškoćama u razvoju, ali i drugih podzastupljenih skupina. Kod provedbe svih mjera Lokalnog programa za mlade mora se osigurati uključenost mladih osoba s invaliditetom i predstavnika njihovih organizacija i udruga, kao i ostalih podzastupljenih skupina, na način da prostori u kojima se provode aktivnosti budu arhitektonski pristupačni, da im budu dostupne i pristupačne informacije o aktivnostima te da im se osigura i sva ostala podrška potrebna za sudjelovanje u aktivnostima za mlade. Primjerice, mladima s invaliditetom ponekad trebaju informacije u alternativnom obliku, o čemu organizatori trebaju voditi računa kako bi otklonili mogućnost diskriminatornog postupanja.

lijevo
desno