Dubrovačke ustanove u NOĆI MUZEJA 2021. – virtualne izložbe, radionice i kvizovi

U 2021. godini, u petak 29. siječnja,  održat će se šesnaesta po redu NOĆ MUZEJA, manifestacija  koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

 

Zbog specifičnih uvjeta uzrokovanih pandemijom, ovogodišnja Noć muzeja bit će značajno drugačija od dosadašnjih. Odvijat će se uglavnom digitalno od 16 do 21 sat, a kroz različite virtualne sadržaje posjetitelji će dobiti priliku za upoznavanje fundusa muzeja kroz internetsku platformu.  Ove godine u manifestaciji sudjeluje pet dubrovačkih javnih ustanova u kulturi - Dubrovački muzeji, Umjetnička galerija, Prirodoslovni muzej, Dom Marina Držića i Muzej Domovinskog rata.

 

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik jedini je muzej koji će ipak otvoriti svoja vrata u petak od 9 do 23 sata, a digitalni program bit će objavljen na Facebook i mrežnoj stranici Muzeja s početkom u 20 sati. Između ostalog, predstavit će se virtualna izložba „UTVRDA SLOBODE“ nastala u suradnji MDRD i građana grada Dubrovnika tijekom lockdown vremena u 2020.

 

Program Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik - https://nocmuzeja.hr/muzej/muzej-domovinskog-rata-dubrovnik/

 

Umjetnička galerija Dubrovnik pripremila je bogat program za sve uzraste koji će biti prezentiran digitalno, točnije na službenoj Facebook stranici UGD. Posjetitelji će tako moći vidjeti anketu u kojoj su sudjelovala djeca pod nazivom "Što je to muzej?", potom virtualnu izložbu "Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik" u kojoj će se posjetitelje provesti vilom Banac 1950-ih godina. Nakon toga slijedi predstavljanje izložbe "Usporavanje" kroz perspektivu umjetnika Lovra Artukovića, potom virtualna šetnja izložbom "Mensura" Katarine Alamat Kusijanović, online izložba "Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu" i naposljetku Art kviz o modernoj i suvremenoj umjetnosti.

 

Program Umjetničke galerije – https://nocmuzeja.hr/muzej/umjetnicka-galerija-dubrovnik/

 

Dom Marina Držića organizira brojne sadržaje za sve generacije na mrežnoj stranici www.muzej-marindrzic.eu i društvenim mrežama, od likovne radionice “Svijet Držićevih Indija”, digitalno izdanje Leksikona Marina Držića, Držićeva online stvaraonica za najmlađe, do kviza o poznavanju lika i djela Držića. Poseban program na otvorenom započinje u 17 sati kada je predviđeno besplatno tematsko vođenje Marine Missoni Barišić, uz poštovanje epidemioloških mjera.

 

Program Doma Marina Držića –https://nocmuzeja.hr/muzej/dom-marina-drzica/

 

Okosnica programa Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik je izložba Mozaik bioraznolikosti. Izložba je zamišljena kao prikaz fundusa, koju čine elementi pojedinih zbirki, sastavljeni u tematsku cjelinu bioraznolikosti. Popratni dio programa donosi edukativno-kreativne materijale za najmlađe posjetitelje, a svi sadržaji objavit će se na Facebook stranici PMD-a.

 

Program Prirodoslovnog muzeja – https://nocmuzeja.hr/muzej/prirodoslovni-muzej-dubrovnik/

Dubrovački muzeji će za Noć muzeja biti zatvoreni za posjetitelje te će cijeli svoj program realizirati u digitalnom obliku. Virtualna izložba „Karantena Dubrovnik 2020.“ bit će dostupna za javnost u petak, 29. siječnja, u 18 sati na poddomeni mrežne stranice Dubrovačkih muzeja karantena.dumus.hr, dok će ostali programi: virtualna predavanja „Gusari i pirati na Jadranu“, „Kolo linđo naša nematerijalna kulturna baština“ i  „Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ te virtualna vodstva kroz izložbe „U fotografskom atelijeru Antuna Miletića“ i „Alati i kalafati“ biti objavljeni na YouTube kanalu Dubrovačkih muzeja te na mrežnim i društvenim stranicama, Facebooku i Instagramu.

 

Program Dubrovačkih muzeja – https://nocmuzeja.hr/muzej/dubrovacki-muzeji/

 

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od pet milijuna posjetitelja  pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili„ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

lijevo
desno