Dubrovačka zajednica tehničke kulture i UR Institut sudjelovali na najvećem svjetskom festivalu novomedijske umjetnosti i tehnologije Ars Electronica u Linzu

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i UR Institut sudjelovali su na najvećem svjetskom festivalu novomedijske umjetnosti i tehnologije - Ars Electronica Festival, koji se održao u Linzu od 7. do 11. rujna.

 

UR Institut se na festivalu predstavio originalnim projektom očuvanja mora primjenom novih tehnologija i korištenjem pristupa “inovacije vođene umjetnošću” u okviru međunarodnog projekta STARTS4Water. Fokus projekta je nevidljivi otpad poput sredstava za čišćenje, ulja i mikroplastike, koji turističkih objekti otpuštaju u more. Koristeći tzv. in vitro istraživanje na morskim ježincima, koji su najbolji bioindikatori čistoće mora, promatrao se utjecaj onečišćivača na morski ekosustav. Međunarodni projekt STARTS4Water sufinancira Europska komisija iz fonda Horizon 2020 te Ured za udruge Republike Hrvatske.

 

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika predstavila je project Du STEM, ukupne vrijednosti 2.660.083,07 kuna, od čega se 85% finacira iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. 

 

Dubrovački predstavnici su ovim studijskim putovanjem u okviru projekta DU STEM, pored predstavljanja uspješnih dubrovačkih projekata i primjera dobre prakse, stekli nova saznanja i povezali se s međunarodnom inovatorskom scenom.

 

 

lijevo
desno