Dubrovačka Strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom primjer dobre prakse na sastanku projekta DANOVA u Dubrovniku

U Dubrovniku se 1. srpnja 2021. predstavio projekt DANOVA - "Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji". Predstavljanje je organizirala Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner u projektu, a na na predstavljanju projekta i sastanku sa zainteresiranom javnošću sudjelovali su projektni partneri iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije.  Sudionici u projektu iz Hrvatske još su Hrvatski savez slijepih i Lučka uprava Dubrovnik. 

 

Sudjelujući u radu okruglog stola s hrvatskim dionicima u projektu DANOVA, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić istaknuo je višegodišnju skrb Grada Dubrovnika za poboljšanje života i rada osoba s invaliditetom pa tako i slijepih i slabovidnih osoba. Kao primjer dobre prakse svi su dionici dobili primjerak Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Sudionici okruglog stola s dubrovačkog područja, poglavito predstavnici Udruge slijepih i slobovidnih osoba Dubrovačko-neretvanske županije, pohvalili su suradnju s Gradom Dubrovnikom, počevši od podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom, preko potpore programima i projektima udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom pa do rješavanja konkretnih prometnih, komunalnih i drugih problema i prepreka s kojima se osobe s invaliditeto svakodnevno susreću.

 

DANOVA je projekt transnacionalne suradnje financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji pruža podršku regionalnoj suradnji između država Dunavske regije tijekom programskog razdoblja od 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16 milijuna kuna, od čega na Zračnu luku Dubrovnik otpada 3 milijuna kuna.

 

Osnovni cilj projekta DANOVA je unaprijediti pristupačnost slijepim i slabovidnim osobama na ključnim prometnim čvorištima poput zračnih luka, pomorskih luka te željezničkih i autobusnih postaja. Naime, prema procjenama Europskog saveza slijepih preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba u Europi ne može samostalno putovati, obzirom da više od 95% prijevoznih sredstava i čvorišta nije u potpunosti pristupačno osobama sa oštećenjima vida. Jedna od ključnih odrednica projekta DANOVA je i podizanje razine svijesti šire javnosti oko važnosti prilagođavanja ključne prometne infrastrukture osobama s raznim vrstama invaliditeta pa tako i osobama s oštećenjima vida. Poboljšanje pristupačnosti planira se postići razvijanjem novih usluga i kompetencija osoblja izravno uključenoga u rad s putnicima s ciljem podizanja razine kvalitete pružanja usluge kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućio potpuni pristup prometnoj infrastrukturi i potrebnim informacijama.   

 

U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik će instalirati taktilne trake u području odlazaka i dolazaka pristanišne zgrade pa sve do postaje za javni gradski prijevoz, taktilne orijentacijske planove koji će se postaviti na ključnim područjima unutar zračne luke te kutak za slijepe i slabovidne za lakše snalaženje i dobivanje potrebnih informacija. 

 

 

lijevo
desno