Dubrovačka Strategija izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom primjer dobre prakse na Međunarodnoj konferenciji zdravih gradova u Belfastu

Strategija izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika predstavljena je kao primjer dobre prakse na Međunarodnoj konferenciji zdravih gradova, koja se od 1. do 4. listopada 2018. održala u Belfastu. Prezentaciju je pripremio i predstavio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Grad Dubrovnik usvojio je i u potpunosti ostvario Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za razdoblje od 2009. do 2013. Nakon održane savjetodavne radionice s ciljem utvrđivanja prioriteta za izradu novog strateškog dokumenta, Grad Dubrovnik donio je novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za razdoblje od 2015. do 2020. Istodobno je imenovan novi saziv Pojerenstva za osobe s invaliditetom s primarnom zadaćom praćenja ostvarenja mjera utvrđenih Strategijom. Strateški su prioriteti skrbi za osobe s invaliditetom: odgoj i obrazovanje, zapošljavanje, socijalna uključenost s naglaskom na socijalne usluge, partnerstvo s organizacijama civilnog društva te pristupačnost i prijevoz.

U prezentaciji Strategije istaknuti su brojni dubrovački primjeri dobre prakse poput asistenata u vrtićima i osnovnim školama, zapošljavanja 27 osoba s invaliditetom tijekom 2017., rane intervencije, dnevnih i poludnevnih boravaka, specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, transportera u povijesnoj gradskoj jezgri i liftera na dubrovačkim plažama. Za ostvarenje mjera utvrđenih Strategijom Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurava značajna sredstva, koja su u gradskom proračunu za 2017. iznosila 4,8 milijuna kuna.

lijevo
desno