Donesena Odluka o strateškim projektima koji se predlažu za financiranje putem ITU mehanizma

ITU Mehanizam

U sklopu šeste po redu održane sjednice Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik donesena je Odluka o strateškim projektima koji se predlažu Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za financiranje putem ITU mehanizma u okviru raspoložive alokacije u iznosu od 22 milijuna eura. 

 

Sukladno smjernicama i metodologiji Ministarstva, proveden je postupak prioritizacije i rangiranje projekata koji su definirani kao strateški tijekom izrade Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik u suradnji s dionicima, a s ciljem postizanja ravnomjernog razvoja urbanog područja. Projekti koji se predlažu za financiranje putem ITU mehanizma kroz Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru raspoložive alokacije su: Mreža zelene infrastrukture: parkovi Gradac, Pile i Platana te Park 'n' Ride na području grada Dubrovnika, Završetak i rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene - dječji vrtić i prostori građanskih udruga s dječjim igralištem u Općini Dubrovačko primorje, Rekonstrukcija i nadogradnja sportskog objekta ŠRC Čibača u Općini Župa dubrovačka, Polivalentna (boćarska) dvorana u Općini Konavle te Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza. Sklapanje Sporazuma o provedbi ITU mehanizma između Ministarstva i Grada Dubrovnika kao grada središta urbanog područja planirano je krajem studenoga ove godine, a nakon čega slijedi objava Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za nositelje projekata tj. JLS-ove u sastavu Urbanog područja Dubrovnik. 

 

Naime, integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi put koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. U financijskom razdoblju 2021.-2027., Republika Hrvatska provodi mjere održivog urbanog razvoja kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. 

 

 

ITU Mehanizam za financijsko razdoblje 2021.-2027.