Delegaciju japanskog parlamenta primio Gradonačelnik Franković

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sastali su se danas u gradskoj vijećnici s delegacijom japanskog parlamenta odnosno članovima Zastupničkog doma koje je predvodio predsjednik stalnog odbora za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam, Minoru Kihara. 

 

Sastanku je nazočio i Nj.E. g. Iso Masato, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici iz Ministarstva za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam. Od predstavnika Grada Dubrovnika ovom susretu prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za turizma, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Miro Drašković. 

 

Sudionicima sastanka predstavljene su brojne aktivnosti gradske uprave čije je djelovanje posebno usmjereno na održivost destinacije i odgovorno upravljanje kroz strateški projekt Poštujmo Grad. Gradonačelnik je istaknuo činjenicu kako je Dubrovnik postao predvodnik održivog turizma, sklada i mjere na Mediteranu, stavljajući u središte prvenstveno kvalitetu života stanovnika, nezaboravan doživljaj svih posjetitelja, smanjivajući istovremeno probleme prekomjernih gužvi i negativnih konotacija vezanih uz danas, svjetski prepoznatu destinaciju. 

 

„Ovaj grad nismo dobili u nasljeđe da ga iskoristimo, eksploatiramo i zadržimo samo za sebe, nego smo ga dobili u nasljeđe da o njemu brinemo, skrbimo i predamo ga mladim generacijama na daljnje korištenje“, naglasio je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi dodavši kako je cilj vodstva grada i svih dionika u turizmu učiniti stanovnike zadovoljnim, a gostima ponuditi jedinstveno iskustvo. 

 

Poseban interes japanska delegacija iskazala je za detaljnija pojašnjenja o rješenjima i mjerama koje je Grad Dubrovnik poduzeo kada je riječ o implementaciji održivih postavki i impozantnoj obnovi i revitalizaciji Dubrovnika nakon Domovinskog rata, koji je obilježen uništavanjem spomeničke i kulturne baštine od strane agresora. 

 

U kontekstu alata koji su ponudili široku lepezu mogućnosti i trajanja, gradonačelnik Franković dotaknuo se aplikacije za predviđanje broja posjetitelja Dubrovnik Visitor, koja koristi strojno učenje kao posebnu granu umjetne inteligencije, procijenjujući broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone grada Dubrovnika na odabrani dan. Prezentirao je digitalizirani sustav Dubrovnik Pass, ključ koji otvara vrata najznačajnijim atrakcijama grada omogućavajući vlasniku kartice brojne popuste, uštede u novcu kroz razne pogodnosti i posjet kulturno–povijesnim znamenitostima. O cjelovitoj obnovi govorio je gradonačelnik Franković pridavši posebno priznanje Zavodu za obnovu Dubrovnika, svim lokalnim i nacionalnim stručnjacima koji su svojim znanjem i voljom pomogli da ovaj grad oživi, izdigne se iz ruševina i postane omiljeno odredište putnika. 

 

Japanska delegacija predvođena predsjednikom stalnog odbora za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam zahvalila je izaslanstvu Grada Dubrovnika na susretu, razgovoru, razmjeni promišljanja i korisnih iskustava, kazavši kako je bilatelarna suradnja Hrvatske i Japana oduvijek izvrsna, plodonosna i može znatno unaprijediti politike koje će zajednice i narode povezati. 

 

 

lijevo
desno