Delegacija Grada Dubrovnika u Veneciji na europskom summitu o kulturnoj baštini 2023.

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović boravile su na službenom putu u Veneciji povodom održavanja europskog summita o kulturnoj baštini 2023. u organizaciji Europa Nostre, sufinanciranog od strane Europske unije. 

 

Najveći europski kulturni summit, kojim se obilježava i velika 60. obljetnica djelovanja Europa Nostre kao najreprezentativnije baštinske mreže u Europi, održava se u ovom talijanskom gradu kako bi se dodatno usmjerila pozornost na klimatske promjene i njihov utjecaj na kulturnu baštinu. Stoga je u okviru konferencije održan i prvi forum European Heritage Hub-a, nove platforme europskih baštinskih dionika koju financira Europska komisija s ciljem razmjene znanja, umrežavanja, edukacije i izgradnje kapaciteta, koji je pokazao kako je kulturna baština strateški resurs za učinkovitu klimatsku akciju u Europi i šire.

 

Usto, održana je i Agora europske baštinske politike u okviru koje je naglašena ključna uloga kulture i baštine u povezivanju europskih zemalja i njihovih stanovnika te razvoju osjećaja pripadnosti jedinstvenom europskom kulturnom identitetu. Pri tome je posebno naglašen projekt New European Bauhaus kao jedan od najperspektivnijih kulturnih projekata Europe koji okuplja umjetnike i kulturne radnike iz različitih djelova Europe kako bi skupa promišljali novi kulturni zamah kontinenta. 

 

U vrlo zanimljivom intelektualnom okruženju umjetnika, nadležnih aktera organizacija civilnog društva te predstavnika institucija EU, kao i lokalnih uprava, razmjenjena su promišljanja o zajedničkom kulturnom i povijesnom naslijeđu te je usvojen Venecijanski Manifest o europskom kulturnom identitetu. Usvajanje ovog Manifesta posebno je značajno zbog nadolazećih europskih izbora.

 

U okviru summita je u Palazzo del Cinema, poznatom po održavanju Venecijanskog filmskog festivala, organizirana svečana dodjela nagrada za najbolje europske baštinske projekte kojoj je nazočilo preko 700 uzvanika. Uz nazočnost predsjednice Europa Nostre, poznate mezzosopranistice Cecilije Bartoli, nagrađeno je 28 najvećih baštinskih dostignuća iz dvadeset europskih zemalja, dodijeljeno pet Grand Prix nagrada te nagrada publike.

 

Zadnjeg dana službenog boravka u Veneciji, zamjenica Tepšić i pročelnica Antić Brautović sudjelovale su na generalnoj skupštini Europa Nostre kojom je predsjedao izvršni predsjednik Hermann Parzinger. Zaključeno je da je za novih europski razvojni zamah, uz nove projekte i modele njihova financiranja, neophodna snažnija participacija mladih generacija iz svih djelova Europe, kultura bez granica i inovacije bez ograničenja.

 

Ovom je prilikom obavljen inicijalni razgovor s generalnom tajnicom Europa Nostre Sneškom Quaedvlieg-Mihailović i šeficom Ureda za kulturne politike Europske komisije Catherine Magnant o suradnji na obilježavanju 45. obljetnice uključenja Dubrovnika na UNESCO-ovu listu svjetske baštine te 15. obljetnice uključenja Feste sv. Vlaha na Listu nematerijalne svjetske baštine iduće godine.

 

lijevo
desno