Okrugli stol o baštini i lokalnom razvoju i izložba fotografija Iva Pervana poklon splitskih kulturnih dionika Dubrovniku

U povodu Praznika Frankofonije u Hrvatskoj, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  i Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split organizirali su 31. ožujka u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku četvrti okrugli stol iz ciklusa “Baština i lokalni razvoj uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika”. Uvod okruglom stolu bila je izložba fotografija ponajboljeg hrvatskog majstora fotografije Iva Pervana “Pariz - grad svjetlosti”.

 

Primjer inačice kulturne politike Republike Francuske, koja kulturu koristi kao dio razvojne  politike, inspirirao je organizatore da omoguće susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Organizatori ovog ciklusa susreta, koji su se prije Dubrovnika održali u sjedištima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Zagrebu, Splitu i Zadru, naglasak stavljaju na nužnost komuniciranja, s ciljem izgradnje partnerstva na svim razinama, po uzoru na francusko iskustvo.

 

Izraze dobrodošlice sudionicima skupa uputila je akademkinja Nella Lonza, koja je istaknula poveznice izmedu dubrovačke kulture i tradicije s onom u Francuskoj. Sudionici okruglog stola Nansi Ivanišević, Miho Katičić, Katija Bakija, Ivana Medo Bogdanović i Boris Njavro nadahnuto su govorili o temama koje bitno obilježavaju kulturni život, od lokalne do nacionalne i međunarodne razine, pri čemu je zainteresiranost jedinice lokalne samouprave od temeljne važnosti. Uključivanje svih dionika iz javnog, civilnog i privatnog sektora na lokalnoj razini, uz potporu dionika sa županijske i državne razine, primjer je kako se gradi  sustavno partnerstvo,  uz stalnu edukaciju uprave. Kao primjer dobre prakse istaknuta  je uloga francuskog Ministarstva kulture, pod čijim je pokroviteljstvom osmišljen  model kulturne politike koji okuplja sve dionike oko tri temeljna cilja: poticati stvaralaštvo, osloboditi inicijative te osigurati ravnopravnost svih francuskih građana u pristupu kulturi. Dubrovnik je sa svojom tradicijom i jedinstvenom poviješću idealno okruženje za izgradnju uređenog sustava, čiji rezultati u tom gradu nikad nisu izostali. 

 

Nakon uvodnih izlaganja u rad skupa aktivno su se uključili dionici dubrovačkih obrazovnih i kulturnih ustanova i organizacija, iskazavši nadu i pripravnost da će se suradnja dvaju bisera hrvatske kulture nastaviti, uz stalno promišljanje razvoja i harmonizacije kulturnih politika.

 

Izlozba Iva Pervana “Pariz - grad svjetlosti”, koja je otvorena u Ljetnikovcu Sorkočević 30. ožujka, idealno je povezala sadržaj i poruku skupa i opipljivu ljepotu dubrovačke baštine. U svom obraćanju na otvorenju izložbe, umjetnik je iznio ideju da Dubrovnik organizira izložbu kojom bi se ljepote Dubrovnika i Hrvatske predstavile diljem Europe i svijeta. Izložbu Iva Pervana otvorio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, koji je aktovno sudjelovao i u radu okruglpg stola.

 

Ljubazni domaćini iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU prigodno su izložili i dio bogatog fundusa Zavoda iz područka francuske kulture i znanosti.

 

Predsjednica Prokulture Nansi Ivanišević posjetila je slavnog dubrovačkog akademika Luka Paljetka, poželjevši mu dobro zdravlje s molbom da se uključi u projekte suradnje Splita i Dubrovnika.

lijevo
desno