Dani Europe – dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna, Grad Dubrovnik i DURA organiziraju u ponedjeljak, 10. svibnja, obilazak Lazareta te Kneževa dvora u vremenu od 10 do 14 sati, dok će se u istom vremenu moći posjetiti i Poduzetnički inkubator Ploče. Obilazak će biti organiziran u grupama, te će se održati i dva predavanja u 10 i 11 sati na temu ‘Poduzetništvo’ i ‘Pokreni svoj posao’. Radionice i obilazak organizira Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prijave su obavezne na mail dcp@dcp.hr do petka, 7. svibnja.

 

U četvrtak, 13. svibnja od 10 do 12 sati na Stradunu ispred Sponze organizira se predstavljanje EU projekata financiranih iz EU fondova, u organizaciji Grada Dubrovnika i DURA-e. Udruga Erasmus Student Network Dubrovnik organizira radionicu i pop kviz za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik o osnovnim pojmovima, institucijama i mogućnostima koje nudi EU.

 

Završno događanje Dana Europe održat će se 21. svibnja ususret Međunardnom danu bioraznolikosti i Danu zaštite prirode RH, a riječ je o edukativnim radionicama koje će organizirati Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije. Također, proglasit će se i pobjednik EKO igre ”Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove’ u kojoj sudjeluju najmlađi sudionici europskog tjedna.

 

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije“. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.


Cijeli program dostupan je ispod: