Dan europskog broja 112 obilježava se 11. veljače

Dana 11. veljače u Europskoj se uniji obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Odlukom Vijeća Europskih zajednica, broj je u državama EU u upotrebi od 29. srpnja 1991. U Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine i ove godine obilježava se 15 godina njegove upotrebe.

 

Županijski centri 112 zaprimaju pozive upućene na jedinstveni europski broj neprekidno, te djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

 

Broj 112 građanima i turistima dostupan je 24 sata dnevno, a pozivi su besplatni sa svih mobilnih i fiksnih telefonskih priključaka te javnih telefonskih govornica.

 

Pozivatelj ne mora poznavati telefonske brojeve hitnih službi te njihove teritorijalne i strukovne nadležnosti, što je posebno značajno za turiste ili pozivatelje u stresnim okolnostima.

 

Pozivom na broj 112 može se dobiti bilo koja hitna služba: policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, gorska služba spašavanja, služba traganja i spašavanja na moru, inspekcijska ili komunalna službe te udruga građana koji su svojim aktivnostima i sposobnostima vezane za sustav civilne zaštite, kao što su lovci ili ronioci.

 

Sustav 112 omogućava lociranje pozivatelja te može pružiti mogućnost sporazumijevanja s pozivateljem na stranom jeziku.

 

Pozivom na broj 112 štedi se vrijeme jer pozivatelj jednim pozivom praktički paralelno alarmira nekoliko službi, odnosno operater na broju 112 nakon dojave hitnog slučaja alarmira i komunikacijski koordinira sve hitne i druge nadležne službe u određenoj situaciji.