CLIA i Grad Dubrovnik ostvarili su suradnju u inovativnoj brizi o odredištu

Gradonačelnik
Poštujmo grad

Udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali su danas Sporazum o suradnji i dogovorili suradnju na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire. Sporazum koji su potpisali predsjednica i direktorica Kelly Craighead u ime CLIA-e i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika usredotočit će se na ulaganja, suradnju i najbolje prakse u dugoročnom upravljanju odredištem u svrhu dobrobiti stanovnika i posjetitelja.

 

Aktivnosti koje će se smjesta provesti u sklopu dogovora uključuju:

·         uključivanje ključnih dionika u lokalnoj zajednici i međunarodnim organizacijama putem namjenske radne skupine;

·         suradnju na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma;

·         komuniciranje i provođenje već razvijene politike o privezivanju kruzera iz 2020.

·         te razvoj kampanje edukacije posjetitelja „Poštujmo Grad“.

 

Grad i CLIA također dogovaraju nastavak suradnje na projektu „Dubrovnik World Heritage Visitor Center“ i intermodalnog transportnog centra u Luci Gruž.

 

 „Današnjim sporazumom potvrđuju se dosadašnja postignuća CLIA-e i gradonačelnika Frankovića i formalizira se daljnja predanost industrije Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima,“ rekla je Craighead. „Današnje potpisivanje Sporazuma važan je korak u razvoju inovativnih praksi održivog upravljanja turizmom skupa s gradonačelnikom Frankovićem i Gradom Dubrovnikom. Radujemo se dijeljenju specifičnih aktivnosti i napretka u suradnji s gradom i drugim turističkim partnerima kako bismo podržali odgovorni turizam u ovom značajnom gradu.“

 

Gradonačelnik Mato Franković prokomentirao je inicijativu sljedećim riječima: „U posljednje smo dvije godine ostvarili otvoren odnos s CLIA-om i njezinim članovima koji se temelji na povjerenju. Ova je obveza tek početak sustavnog, integriranog i participativnog zajedničkog pristupa koji će biti usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih pitanja u pogledu turizma na lokalnoj i svjetskoj razini.”

 

Također je naglasio važnost projekta „Poštujmo Grad“, čije će mjere skupa s mjerama CLIA-e pridonijeti zajedničkom cilju.

 

Zaključio je: „Dubrovnik je prije svega naš dom. Želimo ugostiti posjetitelje i podijeliti ga s njima na način koji ga štiti i čuva. Nadamo se da će ovaj inovativni ugovor o suradnji potaknuti sve relevantne dionike, uključujući i druga odredišta, da zajedničkim naporima učinimo naš turizam i zajednice održivima, a mjesno stanovništvo i posjetitelje zadovoljnijima.”

 

Ovaj dogovor pohvalili su i stručnjaci u brizi o odredištu, uključujući Randyja Drubanda, direktora Svjetskog vijeća održivog turizma (GSTC): „Turizmom se najbolje upravlja kada vlast u planiranje odredišta smisleno uključi sve dionike u društvu. GSTC čestita Gradu Dubrovniku i CLIA-i na stvaranju mehanizama suradnje koji će pridonijeti upravljanju iskustvom stanovnika i posjetitelja Dubrovnika, koristeći standarde GSTC-a za odgovorno upravljanje odredištem. Partnerstva javnih i privatnih tijela poput ovoga ključna su za osiguravanje predanosti i resursa potrebnih za brigu o odredištu.“

lijevo
desno