Čestitka gradonačelnika uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradonačelnik

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima:

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani hrvatski branitelji,

 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja za svih nas je svečan dan, dan kada se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene akcije „Oluja“, najblistavijeg odličja Domovinskog rata. Zahvaljujući velikoj hrabrosti i požrtvovnosti hrvatske vojske tijekom 84 sata oslobođen je grad Knin i jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. 

Prije nekoliko dana proslavili smo otvorenje Pelješkog mosta, a taj povijesni trenutak, san za kojim smo dugo čeznuli, ne bi bio dosanjan da nije bilo nepokolebljivog srca i herojstva naših branitelja koji su prije 27 godina bili spremni dati sve za našu slobodu i neovisnost.

Ima neprijeporne simbolike i u tome da u godini u kojoj je Dubrovnik konačno povezan s ostatkom Hrvatske obilježavamo 30. godišnjicu oslobođenja hrvatskog juga od agresora.

Prisjećamo se danas svih onih, branitelja i civila, koji su položili svoje živote za Domovinu. I premalo je reći hvala jer oni su postavili temelje za prosperitetnu i demokratsku državu Hrvatsku, punopravnu članicu europskih i svjetskih integracija, a njihova žrtva utkana je u samo gradivo tkivo ove države.

Na ovaj dan, uvijek iznova, izmjenjuju se osjećaji ponosa, pijeteta, radosti zbog slobode i tuge zbog prolivene krvi. Zato neka ovaj dan služi kao trajni podsjetnik na sve herojske pothvate tijekom Domovinskog rata.

Dragi sugrađani, u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković