Čestitka gradonačelnika Odredu naoružanih brodova

U povodu obljetnice osnutka Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku, koju prenosimo u nastavku:

 

Poštovani pripadnici Odreda naoružanih brodova,

 

današnji dan, 23. rujna, zauvijek će ostati utkan u povijest našeg grada. Prije 31 godinu osnovan je Odred naoružanih brodova koji je nedvojbeno bio jedan od najvažnijih činitelja u obrani Dubrovnika.  Na današnji dan prvi je put u ratnu misiju krenuo gliser „Sveti Vlaho“. Kada se prisjetimo tih vremena, zaista je malo reći hvala za sve ono što su pomorski dragovoljci Odreda učinili za sve nas.

 

U razdoblju od rujna 1991. do prosinca 1992., srčano ste prkosili pomorskoj blokadi te svojim gliserima prešli preko 50.000 nautičkih milja, prevezli više od 5 tisuća civila, ranjenika i vojnika te prebacili više od 4 tisuće tona raznog tereta. Svakodnevno ste riskirali svoje živote i pokazali veliku smionost i razboritost, a svima nama pružili nadu u bolje dane.

 

Nikada nećemo zaboraviti poginule pripadnike Odreda naoružanih brodova koji su bili tu kada ih je ovaj grad trebao. Njihov obol je trajan i vrijedan našeg vječnog poštovanja.

 

Stoga još jednom, u moje osobno ime, u ime Grada Dubrovnika i svih građana, koji od prvog dana itekako cijene sve što ste učinili za naš grad, jedno veliko hvala!

 

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković        

lijevo
desno