Centar za mlade uskoro u novom i većem prostoru u Luci Gruž

Desetak udruga mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture uskoro će useliti prostore Luke Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara. Za ovu investiciju Grad Dubrovnik u suradnji s Lukom Dubrovnik i Lučkom upravom izdvaja oko pola milijuna kuna, a danas je radove obišao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

 

Prilikom obilaska, gradonačelnik Franković istaknuo je kako će u budućim prostorima udruge imati peterostruko veći prostor za rad, te kako se završetak radova očekuje za oko dva mjeseca.

 

- Mladi će konačno na jednom mjestu dobiti prostor gdje će se moći družiti, razmjenjivati ideje i razvijati nove kreativne projekte. Udruge mladih su na području ex hotela Stadion imale oko stotinu kvadrata, a sad će iseliti zbog obnove u još veći i bolji prostor – rekao je gradonačelnik Franković.

 

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić je naveo kako će djelovati više cjelina koje će biti podijeljene u tehnički i društveni blok. Zbog veće površine novog prostora, što omogućuje i organizaciju većih događanja, u njemu će sada svoje mjesto sada naći i udruge tehničke kulture kao što su Futura, STEM garaža, RC Modeli i Foto klub Marin Getaldić, a koje se godinama nose s nedostatkom adekvatnog prostora ili djeluju u neodgovarajućim uvjetima. Tehnički blok će imati 3D printere, laboratorije, tamnu komoru i ostalo, dok će u društvenom dijelu prostora cijeli niz udruga mladih koje već osmišljavaju projekte. Centar za mlade bit će i sjedište Savjeta mladih Grada Dubrovnika.

 

Udruge će za korištenje prostora potpisati ugovor o najmu, a prostor će moći koristiti i svi oni koji nisu definirani ugovorom, u dogovoru s voditeljem Centra i prema uvjetima potpisnika ugovora. Za  zakup prostora Grad Dubrovnik će izdvajati 157 tisuća kuna godišnje, a pročelnik Brčić zahvalio se Lučkoj upravi koja je preuzela financiranje ugradnje ventilacije i kanalizacije te Luci Dubrovnik koja će urediti stubišta.

 

- Cilj nam je da oni već iduće godine postanu pravna osoba tako da mogu samostalno prijavljivati projekte. Grad će im pomoći u samostalnosti, a oni trebaju biti odgovorni u odnosu prema društvu i tako na najbolji način iskoristiti svoje kapacitete međusobno ujedinjeni i da prijavljivati zajedničke projekte. - naveo je pročelnik Brčić.

 

Centar za mlade Grada Dubrovnika u kolovozu prošle godine proslavio je svoj prvi rođendan, a samo u prvoj godini djelovanja Centra održano je 90 različitih događanja, uključujući radionice i predavanja. Pod okriljem Centra djeluju Udruga mladih „Maro i Baro“, Udruga „Bonsai“, UR institut, Udruga „Luža“, Društvo Naša djeca, Centar za karijere mladih i ESN (Erasmus Student Network). U sklopu Centra djeluje i Informativni centar za mlade/web portal INFORMADUR (osnovan 2014.)  te psihološko savjetovalište za mlade, koje je u prostorima Centra počelo s radom u 2017. godini.

lijevo
desno