Bogat program jubilarnog Dubrovačkog karnevala

Program jubilarnog dvadesetog Dubrovačkog karnevala bit će po broju događanja i raznovrsnosti sadržaja bogatiji nego ikad. Umjesto uobičajena četiri dana, ovogodišnji Karnevo trajat će od 22. veljače do 5. ožujka. Dubrovački karnevo tradicionalno je usmjeren djeci i mladima, tako da je i najveći broj sadržaja namijenjen toj populaciji.

 

Program Dubrovačkog karnevala 2019. započet će u petak, 22. veljače, đirom maškaranih grupa dječjih vrtića Pile i Izviđač te predstavljanjem ovogodišnjeg karnevalskog programa i kataloga i panoa Galerije Artur, nastalih u okviru projekta Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Program se nastavlja u subotu, 23. veljače svečanim otvorenjem Karnevala i ugošćavanjem Župskog karnevala i gostujućih maškaranih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Ceremonijeri ovogodišnjeg Dubrovačkog karnevala bit će Kaća Carević i Ivo Grbić.

 

Uz tradicionalna događanja - "Veliki ples malih maškara Društva Naša djeca Dubrovnik" i "Maškarata ispod kuplja", središnji događaj nedjeljnog karnevalskog programa bit će "Valcer pod maskama na Stradunu", u kojem će kao posebni gosti sudjelovati štićenici Doma za starije Domus Christi i Kluba 65 plus dubrovačkog Crvenog križa.

 

Od ponedjeljka, 25. veljače, pa sve do završetka Karnevala, u Turističkom informativnom centru na Pilama Udruga Dart i Galerija Artur organizirat će radionicu izrade karnevalskih maski, s posebnim naglaskom na masku Orlanda, obzirom da je 2019. proglašena Orlandovom godinom te na činjenicu da je Orlando zaštitni znak Dubrovačkog karnevala svih dvadeset godina trajanja.

 

Središnji dio Dubrovačkog karnevala održat će se od petka, 1. ožujka, do utorka, 5. ožujka, kad će se organizirati niz maškarata za djecu i mlade uz nastupe mađioničara, žonglera, lutkara i pituravanje face. Od prošle godine organizira se i dječja maškarata u Mokošici.

 

Zadnjeg dana karnevala održat će se Maškarani kompeticijun u spravljanju šporkijeh makarula, na kojem će sudjelovati renomirane dubrovačke ugostiteljske i hotelske kuće. Novost ovogodišnjeg karnevalskog programa su i dvije završne maškarate, Veljun u Gradskoj kavani uz Talire te Ultimi od mladijeh maškara uz Maju Šuput u Revelinu.