Bogat i raznovrstan program Dana otvorenih vrata dubrovačkih udruga

Dan otvorenih vrata udruga s područja grada Dubrovnika održao se 2. lipnja 2022. u Lazaretima. Organizacijom ovakvih događanja Grad Dubrovnik želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro, koji se financiraju iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti. 

 

Temeljni je cilj Dana otvorenih vrata udruga informirati javnost o radu udruga u našoj lokalnoj zajednici te omogućiti sugrađanima sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima. Također su se upoznali s mogućnošću volontiranja u udrugama.

 

Program obilježavanja Dana otvorenih vrata udruga započeo je u 17 sati na platou Lazareta izložbom promidžbenih materijala i radova udruga na štandovima. U sklopu ovog dijela programa nastupila je udruga Aster s lutkarskom predstavom "Djevojčica crvene kapice na putu do bakice". Nastupio je i mladi dubrovački bend Spirala iz glazbene uduge TUP (Tvornica kulture Podroom).

 

Program je otvorio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, istaknuvši kako je suradnja Grada Dubrovnika s udrugama civilnog društva u brojnim prigodama u Hrvatskoj i svijetu istaknuta kao primjer iskrene dvosmjerne komunikacije i dobre prakse. Zahvalio je predstavnicima dubrovačkih udruga na radu za opće dobro, poglavito za one potrebite, što je na tragu najbolje dubrovačke tradicije još iz doba Dubrovačke republike.

 

Program se nastavio prezentacijskim dijelom u petoj lađi kompleksa Lazareti.Svoj rad i projekte za razvoj zajednice predstavile su: Udruga DART, koja predstavila svoj rad kroz godišta, UR Institut s prezentacijom  "Znanost, umjetnost i tehnologija - temelji održivog ekonomskog i društvenog razvoja",   Udruga Maritimo Recycling sa sjajnim primjerom kružnog gospodarstva "Centar za reciklažu plastike iz mora",  Udruga Nimbus s projektom "Aeroklub Nimbus", Udruga Lukjernica s projektom „Peer workeri i grupe podrške u području mentalnog zdravlja". Udruga DEŠA prezentirala je dva svoja projekta: "Umrežavanje lokalnih dionika u borbi protiv nasilja u obitelji" i "Procjena gospodarenja otpadom".   Udruge "Luža" i "Ljetna škola Šipan" zajednički su prezentirati DUFF (Dubrovački filmski festival) i ljetnu školu filma Šipan, dvije tradicinalne kulturne manifestacije za djecu i mlade. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika predstavila je svoje brojne projekte  u području tehničke kulture, koji su prepoznati i na nacionalnoj razini kroz državnu nagradu "Faust Vrančić".

 

Bogat i raznovrstan je bio i umjetnički dio programa. Studentski teatar Lero je u svom prostoru izveo dva programa: predstavu „Perivoj od gospođa“ u režiji Davora Mojaša te „Noviji Lerov video đir“ autorice  Rele Petric. U prostorijama Art radionice Lazareti održale su se dvije izložbe: izložba  Giovannija Morbina „Se son rose fioriranno" ("Ako su ruže, cvjetat će“) u desetoj lađi  te izložba „Sudbina“ u galeriji Otok. Koncept izložbe osmislio je Slaven Tolj a sudjelovali su umjetnici: Grupa ABS, Pasko Burđelez, Mirsad Jažić, Ivan Kožarić, Sven Klobučar, Antun Maračić, Vlado Martek, Giovanni Morbin, Ana Opalić, Ivana Pegan, Luko Piplica, Mladen Stilinović, Pero Šantić, Slaven Tolj i Ivona Vlašić. Program je zaključio mladi duo SFT iz Udruge mladih Orlando.  

 

lijevo
desno