5. Dubrovački zimski festival privukao brojne posjetitelje

Grad ZA djecu
Kvaliteta života

Uspješno je završen 5. Dubrovački zimski festival u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara! Raznolika ponuda 5. Dubrovačkog zimskog festivala privukla je brojne posjetitelje, a najviše animirala domaću čeljad. Grad nije utonuo u zimski san već uronio u predivnu zimsku bajku koja je svoj put našla do srdaca svih festivalskih posjetitelja od kojih se dobar dio svake godine vraća, a tako će zasigurno biti i dogodine ! Za vrijeme Adventa te božićnih i novogodišnjih blagdana na više lokacija u staroj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organizirano je stotinjak kulturnih, zabavnih, gastronomskih i humanitarnih sadržaja za građane i posjetitelje svih uzrasta.

 

Peti Dubrovački zimski festival bio je posebno usmjeren djeci i mladima pa je, uz njihovo sudjelovanje, održano pedesetak programa za djecu i obitelj za koje će Stanica Sjeverni pol u Luži biti otvorena do kraja zimskih školskih praznika. Dubrovački božićni koncert u Hotelu Valamar Lacroma održan je uz čak 14 velikih koncerata na Stradunu među kojima je i spektakularni doček Nove godine na kojem su nastupili Nina Badrić i Tony Cetinski. Za sam početak nove godine, Dubrovčani i gosti zaplesali su uz Dubrovački simfonijski orkestar na Orlandovom balu čime je najavljena Orlandova godina koja se obilježava tijekom 2019.

 

Središnja pozornica svih događanja bio je Stradun, na kojem je prvi čast imao zapjevati Petar Grašo i to po samom otvorenju festivala 1. prosinca. Veliki koncert povodom Dana dubrovačkih branitelja održalo je Prljavo kazalište 6. prosinca, a na najvećoj i najljepšoj dubrovačkoj saloči i glavnoj festivalskoj pozornici nastupili su i Soul Fingersi 8. prosinca, Alan Hržica i band s koncertom duhovne glazbe 14. prosinca, Detour 15. prosinca, Hladno pivo 21. prosinca te uvijek rado viđeni Željko Bebek 26. prosinca, dok su 27. prosinca koncert na Stradunu održali dubrovački bendovi Teatar, Art bend i Valetudo.

 

U završnici 2018. godine, program dočeka Nove godine na Stradunu organiziran u suradnji sa Star Produkcijom, uključivao je 29. prosinca slavni band The Gipsy Kings te večer prije dočeka Nove godine, 30. prosinca Opću opasnost. Spektakularnoj novogodišnjoj noći na Stradunu prethodio je dječji doček na kojem je nastupila popularna mlada pjevačica Mia Negovetić i Super cover band.  Dubrovčane i goste 31. prosinca u Novu godinu su uveli vodeći hrvatski izvođači Nina Badrić i Tony Cetinski. Kao predgrupa, atmosferu su zagrijali mladi glazbenici David Temelkov, Jure Brkljača i Marko Kutlić. Prvog dana 2019., nakon dočeka za pamćenje, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem američkog dirigenta Marca Tarduea i uz sopranisticu Mariju Kuhar Šoša održao je tradicionalni novogodišnji koncert naslovljen ''Orlandov bal'' u podne na Stradunu najavljujući Orlandovu godinu. Okupljeni su u glazbi mogli uživati uz kamenice i pjenušac u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika. Prvu večer nove godine, pjesmom je uljepšala jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa - klapa Rišpet.

 

Veliki Dubrovački božićni koncert održan je 22. prosinca u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik gdje su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar, tenor Domagoj Dorotić i vodeća hrvatska sopranistica novije generacije Martina Zadro. Pozornicu su podijelili i dubrovački izvođači Sara Žuvela, Maja Grgić, Doris Kosović, Vedran Ljubenko te klapa Kaše i ženska klapa FA Linđo. Prošle je godine na ovaj način održan prvi put, a sudeći po brojnoj publici i gromoglasnom pljesku, ovaj koncert polako prerasta u tradiciju koja će postati neizostavni dio dubrovačkog Božića.

 

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika 8. prosinca je održan tradicionalni humanitarni Torta party u Sunset Beachu u Uvali Lapad. Turistička zajednica grada priredila je i Božićnu bajku koja je održana 16. prosinca, kada je uz prigodni program podijeljeno više od tisuću poklona dubrovačkim mališanima na Stradunu.

 

Blagdanskih dekoracija ove zime u Gradu nije nedostajalo, a posebno se ističu ukrasi izrađeni za izloge na Stradunu u okviru projekta Adventski kalendar i to rukama dubrovačkih školaraca ali i vrtićkog uzrasta, pod mentorstvom umjetnica Rajne Inić i Lucije Perojević. Umjeteonstvo dubrovačke djece i mladih moglo se razgledati na 13 prekrasno ukrašenih izloga na Stradunu. Cjelokupno blagdansko ruho i čarobni ugođaj izazvali su divljenje brojnih posjetitelja, a ponajviše građana koji su oduševljeno komentirali decentno, a tako svečano uređenje Grada.

 

Ovogodišnja novost za najmlađe, ali i cijelu obitelj bila je Stanica Sjeverni pol u Luži koja će na radost dubrovačke djece biti otvorena do kraja zimskih školskih praznika, a završetak će se proslaviti uz Ultime od igara 13. sječnja. Stanica Sjeverni pol u Luži bila je mjesto brojnih okupljanja uz radionice, pjesmu, ples, predstave i igru kao zabavu za najmlađe. Na povratku doma, vikendom je obavezna postaja bio park Pile gdje je snijeg padao točno u podne.

 

Program Šarena zima u Uvali, prošlogodišnji dobitnik povelje za naj-akciju za djecu u Hrvatskoj koju je Gradu dodijelio Nacionalni koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine - prijatelji djece“, ove je godine bio još bogatiji s raznovrsnim programima za najmlađe te uz neizostavno klizalište i adventski vlakić besplatan za sve putnike. Prvog dana festivala, uz otvaranje programa u Uvali Gradska glazba Dubrovnik uveličala je događanje, a klizalište je otvoreno uz nastup Plesnog studija Lazareti. Djeca su u Uvali slušala bajke i pogledala predstavu "Tri praščića" Lutkarske družine Dobrissimo Aster KD te sudjelovala u izradi božićnih ukrasa. Centar za mlade sudjelovao je u lapadskom programu sa zanimljivim radionicama. S plesnim programom nastupili su Plesno-edukativna udruga Convivo, Plesni studio Step'n'Jazz, Plesni Studio Lazareti, Plesno rekreacijski studio Dubrovnik i plesna skupina Osnovne škole Lapad. Mladi dubrovački bendovi Dapal i Bjelouška nastupili su s glazbenim pop-rock izvedbama, a u Uvali je zapjevao i Dječji zbor Dubrovnik. Program Šarena zima u Uvali završio je 5. siječnja nastupom mađioničara, animatora i žonglera u izvedbi agencije "Zagi event" te koncertom bendova Nianse i SugarFree. Festivalski program u Uvali koordinirao je Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, a u organizaciji ovog gradskog odjela održan je i plesni flashmob na Stradunu.

 

Subotnja blagdanska popodneva u Mokošici održavala su se na igralištu pokraj Caffe bara Kiss. Šator u Mokošici bio je malen za sve koji su s oduševljenjem pratili tamošnje programe. Prvi program u Mokošici izvela je kazališna družina Kolarin, uslijedili su nastupi Zumba kids i Plesnog studija Lazareti. Pepeljugu je izvela Plesno-edukativna udruga Convivo, a predstave su priredili lutkarska družina Dobrissimo Aster KD Dubrovnik i Dramski studio Porporela. Bilo je tu i mađioničarskih trikova, druženja s Djedom Božićnjakom te show s balonima.

 

I ovogodišnji festival obilježilo je kolendavanje i klapska pjesma vikendima u điru od Brsalja do Gundulićeve poljane, gdje je organiziran živi glazbeni program uz gastronomsku ponudu uz petnaestak nastupa ponajboljih dubrovačkih klapa i sastava.

 

Dubrovnik Winter Festival mobilna aplikacija, dostupna za preuzimanje za iOS i za Android uređaje, ove je godine ažurirana pa su u nju dodane i fotografije okićenih izloga Adventskog kalendara na Stradunu koji je rezultat vrijednog rada dubrovačke mladeži. Vrijedi istaknuti i besplatne vožnje Libertasovim autobusima na svim linijama u gradskom prometu od 17:00 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska svakog dana trajanja festivala te adventsku liniju X-MAS BUS i omiljeni vlakić XMAS Train.   

 

Raznolika ponuda 5. Dubrovačkog zimskog festivala privukla je brojne posjetitelje, a najviše obradovala domaću čeljad. Grad je tijekom prosinca živio predivnu zimsku bajku koja je svoj put našla do srdaca svih festivalskih posjetitelja od kojih se dobar dio svake godine vraća, a tako će zasigurno biti i dogodine!

 

 

lijevo
desno