PET GODINA MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti

Gradonačelnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu pet godina mandata danas je u Lazaretima predstavio najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave u tom razdoblju, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku. Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, pročistač pitke vode, cestu Most dr. Franja Tuđmana-Osojnik, Dubrovačku stanogradnju u Mokošici, studentski dom, novi vrtić Palčica I, dječji vrtić „Mala kuća“, dječji vrtić u Zatonu, cestu Kliševo-Mrčevo, tri nova parkirališta u Novoj Mokošici, Lazarete obnovljene EU sredstvima, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, kao i Šetnicu Nika i Meda Pucića.

 

Jedno od glavnih postignuća u posljednjih pet godina, istaknuo je gradonačelnik, stjecanje je nove imovine. Interesi grada i građana zaštićeni su kupnjom većinskog paketa dionica UTD Raguse, preuzimanjem vlasničkog udjela nad Lukom Dubrovnik i u konačnici kupnjom društva TUP d.d. Grad sada gospodari iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja.

 

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelse za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput 'pošasti bankomata', koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

 

Naglasio je gradonačelnik i važnost ulaganja u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinom polju, judo dvoranu u Mokošici, obnovljen ex-hotel Stadion te novu dvoranu za borilačke sportove kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta.

 

Među završenim projektima, kazao je također gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, završetak prve faze sanacije Grabovice, kao i obnovljen parking Gradac.

 

Kako bi se približila osnovnom cilju, Gradu po mjeri građana i uravnoteženoj kvaliteti života svih građana, ova gradska uprava snažno se oslanja na bespovratna sredstva iz fondova Europske unije. Istaknuo je i kako je u posljednjih pet godine za gradske projekte osigurano više od milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja 2025. povuče nove tri milijarde kuna iz EU fondova. U ovom trenutku, više od 40 projekata je pripremljeno i spremno za financiranje.


U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput rekonstrukcije Lapadske obale, gradnja doma umirovljenika u Gružu, škole u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri te gradnja Groblja Dubac.

 

Gledajući u budućnost, izdvojio je nastavak realizacije projekta Dubrovačke stanogradnje i to u Solitudu, gradnju azila za nezbrinute životinje, nadogradnju OŠ Mokošica, multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju, kao i centar za pružanje usluga u zajednici, a brojni drugi projekti su također u fazama projektiranja.

 

Prezentaciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Blaž Pezo, vijećnici Pero Vićan i Željko Raguž i pročelnici gradskih upravnih odjela.


„Bez ovakve potpore, promišljanja grada i pogleda u budućnosti sve ovo što smo napravili u posljednjih 5 godina ne bi bilo moguće – rekao je gradonačelnik Franković zahvalivši se svima prisutnima.

 

Vizualni prikaz brojnih investicija usmjerenih prema razvoju Grada i poboljšanju kvalitete života svih građana može se vidjeti u brošuri u nastavku:

 

 

Prezentacija najvažnijih projekata Grada Dubrovnika:

lijevo
desno