150. OBLJETNICA OSNUTKA DUBROVAČKIH MUZEJA Zamjenica Tepšić svečano otvorila izložbu posvećenu najstarijoj kulturnoj ustanovi u Gradu

 

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, izaslanica ministrice kulture i medija RH i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić večeras je u u Kneževom dvoru otvorila središnju godišnju izložbu pod nazivom “150 godina Dubrovačkih muzeja”. Otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl koji su se također obratili mnogobrojnim uzvanicima.

 

Izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Jelka Tepšić uputila je iskrene čestitke ravnateljici Michl, bivšim ravnateljima i ravnateljicama kao i svim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u razvoju kulturne ustanove Dubrovačkih muzeja.

 

"Ovo je godina velikih jubileja. Uz 150 godina Dubrovačkih muzeja ove godine obilježavamo i 750 godina Statuta. Iako ih dijeli 600 godina, njihovo postojanje svjedoči o kontinuitetu Grada, sustavnoj brizi za Grad, za život u Gradu i ono što smo naslijedili. S tim što ove važne obljetnice obilježavamo govorimo o tome koliko nam je to nasljeđe važno i koliko smo spremni od povijesti učiti te sve ono što je dobro oplemenjivati. Kao zamjenica gradonačelnika Frankovića želim naglasiti kako je zaista puno truda i posvećenosti uloženo u vremenu pandemije gdje su djelatnici iskazali znatan interes za suradnjom i pokazali svu svoju kreativnost i angažman kroz projekt #karantenadubrovnik2020. U ime ministrice Obuljen Koržinek čestitam još jednom svima u nadi da će ova institucija nastaviti uspješno djelovati kao i do sada", kazala je izaslanica Tepšić.

 

U ime Grada Dubrovnika čestitke i zahvalu svim bivšim djelatnicima i onim sadašnjim uputio je predsjednik Gradskog vijeća  Potrebica istaknuvši kako su upravo oni najviše zaslužni za promicanje slave Dubrovačke Republike i svekolike povijesne baštine.

 

"Ovo je najznačajnija kulturna ustanova Grada Dubrovnika, a o tome svjedoči ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, vi ste danas ambasadori Dubrovnika. Ono što je izazov vremena u kojem živimo jest digitalizacija, brzina ali nažalost i površnost. Stoga je na vama veliki izazov, a to je kako našu povijesnu baštinu predstaviti posjetiteljima, mladim generacijama i novim naraštajima. Moram se još jednom zahvaliti svim vrijednim djelatnicima na predanom radu i angažmanu, kao i vizionarima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja. Grad Dubrovnik uvijek će biti prvi prijatelj ove ustanove", kazao je u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

Ravnateljica Michl izrazila je zadovoljstvo obilježavanjem 150. godina postojanja Dubrovačkih muzeja i zahvalila svim okupljenima koji su došli podržati kontinuirani rad i brigu svih djelatnika koji su godinama nesebično i s posebnim entuzijazmom skrbili o bogatoj muzejskoj baštini.

 

Stručnu koncepciju izložbe, koja prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka, potpisuju ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl i viša kustosica Ana Kaznačić Skurić. “150 godina Dubrovačkih muzeja“ postav je koncipiran u 11 tematskih cjelina koji obuhvaća povijesni razvoj, zaslužne muzealce, fundus, izložbenu i izdavačku djelatnost, stalne postave, istraživanja, edukativno-pedagošku djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi koja ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine građani i posjetitelji moći će vidjeti i rekonstrukciju kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća.

 

 

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je za javnost  otvoren od 1873. godine, a njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.

 

lijevo
desno