U Lazaretima otvorena izložba o stradanju i obnovi Dubrovnika

Gradonačelnik

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je u utorak navečer u drugoj lađi obnovljenog kompleksa Lazareti, u sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik. Otvaranju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik pokroviteljice izložbe predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ratni zapovjednici obrane Dubrovnika, predstavnici udruga poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja i brojni drugi uzvanici.

 

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

 

Gradonačelnik Franković je rekao da Grad duguje duboku zahvalnost braniteljima, čijom je hrabrošću obranjen grad koji je bio okupiran s kopna, mora i zraka. Istaknuo je i važnost UNESCO-vih promatrača, Bruna Carneza i  Colina Kaisera, koji su tada sve bilježili i slali poruke upozorenja u svijet.

 

- Rat je danas iza nas i Dubrovnik je grad koji se u potpunosti obnovio. Ova izložba nije vraćanje u prošlost kako će možda neki protumačiti. Ona predstavlja priču grada koji se izdiže iz pepela kao Fenix i koji hrabro kreće naprijed. Ona će biti ovdje stalno postavljena kako bi svijetu pričala priču o gradu i strahotama koje je podnio, a sve s ciljem kako se to nikad više ne bi ponovilo. Ona je povijesni pečat na ratna razaranja i obnovu grada te dočarava jasno tko je bio agresor, a tko žrtva. I danas u ovim trenucima pojedinci žele izmijeniti povijest, a ja im poručujem s ovog mjesta, iz grada slobode - istina je samo jedna i nju nikad ne možete izmijeniti. – rekao je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

 

Izložbu su otvorili djeca, roditelji, udovice poginulih branitelja, predstavnici civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, dubrovački branitelji: Magdalena Aerlić, Antun Matana, Lucija Obad, Niko Vuković, Marin Soče, Marija Obad, Pero Kristić, Stijepo Matković, Stjepan Gudelj, Marija Lukšić, Ane Bokun, Zvonko Koštro, Petar Mirošević, Dubravko Čikor, Niko Grljević, Ričard Milun, Zlatko Bagoje, Robert Anđušić, Nikša Ucović i Dragan Klepo.

 

Povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.) ova multimedijalna izložba predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegova brza i impresivna obnova.

 

Izložba je od 17. do 28. prosinca 2018. uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti. U Lazaretima će za građane i širu javnost biti otvorena do 15. veljače 2020., s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati te subotom od 10 do 14 sati, uz besplatan ulazak.

lijevo
desno