Završna izložba međunarodnog EU projekta STARTS4Water Zero Pollution Adriatic(re)poiesis u Centru za mlade Dubrovnik

U Centru za mlade Dubrovnik postavljena je završna izložba znanosti,  tehnologije i umjetnosti "Zero Pollution Adriatic(re)poiesis". 

 

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti rezultate umjetničke rezidencije u produkciji UR Instituta koja se održala u Dubrovniku zadnju godinu dana. Prominentna slovenska umjetnica Robertina Šebjanič i dubrovački tehnolog Marjan Žitnik surađivali su u razvoju umjetničkih i tehnoloških inovacija kao doprinos rješenju problema onečćenja mora prekomjernim razvojem turizma. Poseban se naglasak stavlio na tekući i mikroskopski otpad koji se otpušta u more.

 

U sklopu izložbe posjetitelji mogu vidjeti fizičke ishode istraživanja: „Echinoidea future – Adriatic sensing“, nesvakidašnje novomedijsko hibridno umjetničko djelo Robertine Šebjanič, koje kombinira multimediju (audio+video), staklene instalacije i umjetnu inteligenciju za sveobuhvatno iskustvo koje približava građanima problem onečišćenja. Umjetničko djelo bavi se trenutnim biogeološkim i morfološkim uvjetima u okolišu morskog ježa, koji je akvaformiran antropogenim tekućim otpadom, što rezultira niskim razinama kisika u morskoj vodi. Istražujući stresore lokalnog/globalnog ljudskog otiska, projekt preispituje otpornost vodenih vrsta. ‘Echinoidea future – Adriatic sensing’’ djeluje kao aktivacija „(sy)(e)mpathie“.


Glavnina istraživanja za razvoj projekta provedena je u okviru „Zero Pollution Adriatic“ rezidencije UR Instituta u okviru STARTS4Water projekta, odvijaju
ći se u obalnom području južnog Jadrana.

 

Uz navedeno posjetitelji mogu vidjeti i tehnološku inovaciju – prototip „S.M.A.R.T. Urchin“ - pametnog morskog ježa autora Marjana Žitnika, koji koristi najnovije tehnologije za digitalno praćenje onečćenja mora u realnom vremenu.

Izložba ostaje otvorena do 13. studenog 2022.



lijevo
desno