Gradonačelnik na proslavi 20 godina Sveučilišta u Dubrovniku

Povodom 20. obljetnice rada Sveučilišta u Dubrovniku danas je u Studentskom domu održana prigodna svečanost na kojoj se, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Gradonačelnik Franković ujedno je u ime Grada Dubrovnika primio priznanje za doprinos realizaciji strateških projekata Sveučilišta u Dubrovniku i znanstveno-stručnu suradnju na pitanjima od značaja za razvoj i održivost lokalne zajednice. U svom onraćanju osvrnuo na bogatu povijest obrazovanja koje Dubrovnik baštini još iz vremena Dubrovačke Republike. Ujedno, u ovoj prilici je spomenuo kako se iduće godine obilježava 400 godina od osnutka Collegium Ragusinum kojeg su prije četiri stoljeća osnovali Jezuiti.

 

''Djelujući na takvim temeljima, pred suvremenim visokim obrazovanjem velika je odgovornost, koju je današnje Sveučilište u Dubrovniku prije 20 godina prihvatilo i do danas izgradilo respektabilnu ustanovu. Put do te točke nije bio jednostavan ni lak, ali su dugogodišnji napori pojedinaca i ustanova, koji su sustavno razvijali visoko obrazovanje u Dubrovniku, zaživjeli osnivanjem samostalnog Sveučilišta. Ono danas ima značajnu ulogu u razvoju grada, koji je i sveučilišni grad, sa studentima koji dolaze iz cijele Hrvatske i šire. Tome je doprinijelo i otvaranje studentskog doma prije dvije i pol godine, a kojeg je Grad Dubrovnik sufinancirao s iznosom od gotovo 4 milijuna eura'', kazao je gradonačelnik Franković te istaknuo i Sporazum kojeg je Grad potpisao sa Sveučilištem o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju. 

 

 

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum u svom obraćanju istaknuo je činjenicu kako je kroz dvadesetogodišnje djelovanje  Sveučilište u Dubrovniku bilo jedinstveni nositelj hrvatskog identiteta, pronicatelj intelektualne misli i stvaratelj poticajnih razvojnih ideja. Kazao je kako dubrovačko sveučilište uživa nacionalni i međunarodni ugled u vidu prestižne obrazovne institucije, za koju su zaslužni brojni sadašnji i umirovljeni rektori, profesori, ali i studenti koji su svojim radom, znanjem,  entuzijazmom, doprinosom i angažmanom pomogli pozicioniranju najjužnije sveučilišne institucije u Republici Hrvatskoj.

 

 

Na svečanosti su govorili i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Jadranka Žarković, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Rektorskog zbora profesora Dragan Ljutić te predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbogra Sveučilišta u Dubrovniku Antonela Đuraš. 

 

 

lijevo
desno