JAVNI POZIV za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika

Na temelju članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ("Narodne novine", br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14, 81/15, 94/17),  članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine", br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19, 144/20) i članka 48. Statuta Grada Dubrovnika ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika", broj: 2/21) gradonačelnik Grada Dubrovnika objavljuje

 

JAVNI POZIV

za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika

820/3, sve k.o. Mokošica, ukupne površine 793 m2, prikazanih na Preglednoj skici zemljišta izrađenoj od strane Ureda ovlaštenog inženjera geodezije Stjepana Grmoljeza, u svrhu brodograđevne djelatnosti na razdoblje od 5 (pet) godina po početnoj cijeni od  1.393,59 eura mjesečno, odnosno 10.500,00 kuna preračunato po fiksnom tečaju konverzije (1 euro=7,53450 kuna).

PODNOŠENJE PONUDA

 

II.

Ponude i prilozi uz ponudu dostavljaju se u zatvorenoj omotnici.

 

Na prednjoj strani omotnice potrebno je napisati  naznaku „ZA NATJEČAJ - PONUDA ZA ZAKUP NEKRETNINA - NE OTVARATI“.

 

III.

Ponude se dostavljaju preporučenom pošiljkom ili osobnom dostavom na adresu: Grad Dubrovnik, Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik.

 

Rok za podnošenje ponuda je 15 dana, računajući od prvog sljedećeg dana nakon objave javnog natječaja na oglasnoj ploči u zgradi gradske uprave  Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, prizemlje, web stranici Grada Dubrovnika, odnosno objave javnog poziva za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika u javnom glasilu.

 

Nepravodobne i nepotpune ponude neće se razmatrati.

 

Povjerenstvo za otvaranje ponuda otvara pristigle ponude na javnoj sjednici. Obavijest o mjestu i vremenu otvaranja ponuda objavit će se na službenoj web stranici Grada Dubrovnika.

 

UVJETI NATJEČAJA

 

IV.

Prostorno planski uvjeti dostupni su na mrežnoj stranici Grada Dubrovnika www.dubrovnik.hr, a zemljišnoknjižni i katastarski podatci u javnim očevidnicima.

Pregledna skica zemljišta izrađena od strane Ureda ovlaštenog inženjera geodezije Stjepana Grmoljeza dostupna je na web stranici Grada Dubrovnika.

V.

U postupku javnog prikupljanja ponuda mogu sudjelovati  sve fizičke osobe koje su državljani Republike Hrvatske i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj, a ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje tražene djelatnosti.

 

Podnošenjem ponude na ovaj javni natječaj smatra se da je ponuditelj izričito suglasan da Grad Dubrovnik može prikupljati, koristiti i dalje obrađivati date podatke u svrhu provedbe postupka javnog prikupljanja ponuda u skladu s Općom Uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

 

VI.

Ponuditelji  koji sudjeluju u javnom natječaju dužni su položiti jamčevinu u iznosu od 10 % od početnog iznosa zakupnine.

 

Jamčevina se uplaćuje, prije isteka roka za podnošenje pisanih ponuda na natječaj, na žiro račun Grada Dubrovnika otvoren kod OTP banke d.d., HR 3524070001809800009, model: HR 68, s pozivom na broj: 7706-OIB-5, uz naznaku jamčevina za zakup čest.zgr. 129 i čest.zem. 820/2 i 820/3, sve k.o. Mokošica, što se smatra suglasnošću stranke za korištenje njenog OIB-a.

Nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja jamčevina će se odabranom ponuditelju  uračunati u iznos zakupnine, a ostalim ponuditeljima čije ponude ne budu prihvaćene uplaćena se jamčevina vraća u roku od 60 dana od dana konačnosti zaključka gradonačelnika Grada Dubrovnika o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja bez prava na kamatu za razdoblje od njezine uplate do isplate.

Ponuditelj koji je odustao od ponude gubi pravo na povrat jamčevine.

VII.

Povjerenstvo za otvaranje ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuditelja otvara i razmatra ponude, utvrđuje ispunjavaju li ponuditelji sve uvjete iz javnog natječaja, sastavlja zapisnik o otvaranju ponuda, te utvrđuje i predlaže najpovoljnijeg ponuditelja, odnosno o neprihvaćanju niti jedne ponude.

Najpovoljnijim ponuditeljem smatra se ponuditelj koji je ponudio najviši iznos zakupnine koja mora biti veća od početne cijene i izražena u kunama.

U slučaju da isti ponuditelj dostavi više ponuda za istu nekretninu, valjanom će se smatrati isključivo ponuda s najvećim iznosom ponuđene zakupnine.

 

U slučaju da pristignu dvije identične valjane ponude s istim iznosom ponuđene zakupnine, ponuditelji će biti pozvani da u roku od tri dana po primitku obavijesti u zatvorenoj omotnici dostave nadopunu ponude kako bi se donijela odluka o najpovoljnijem ponuditelju.

 

VIII.

Zaključak gradonačelnika o izboru najpovoljnijeg ponuditelja dostavit će se ostalim  ponuditeljima.

Ugovor o zakupu nekretnina sklapa se kao ovršna isprava sukladno Zakonu o javnom bilježništvu („Narodne novine“ br. 78/93, 29/94, 162/98, 16/07, 75/09, 120/16, 57/22) te zakupnik snosi sve troškove solemnizacije ugovora i troškove ovog postupka.

Izabrani ponuditelj dužan je u roku od osam (8) dana od dostave Ugovora o zakupu isti solemnizirati i dostaviti Gradu Dubrovniku. U suprotnom Grad Dubrovnik nije vezan odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

 

Instrument osiguranja plaćanja zakupnine tj. bjanko zadužnica sa jamcem platcem na iznos zakupnine za cjelokupno trajanje zakupa, odabrani ponuditelj je dužan prilikom zaključenja Ugovora o zakupu kao instrument osiguranja dostaviti zakupodavcu.

IX.

Grad Dubrovnik zadržava pravo da odustane od zakupa u svako doba prije potpisivanja ugovora. U slučaju da Grad Dubrovnik odustane od zakupa izvršiti će se povrat uplaćene jamčevine ponuditelju/ima bez prava na kamatu za razdoblje od njezine uplate do isplate i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima, niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.

 

SADRŽAJ PONUDE

 

X.

Ponuda mora kao obvezne elemente sadržavati naziv, odnosno ime i prezime, sjedište odnosno adresu ponuditelja, ponuđenu zakupninu u nominalnom iznosu u eurima koju je zakupnik dužan plaćati mjesečno.

 

Uz ponudu se prilaže:

1.        domaće fizičke osobe prilažu presliku važeće osobne iskaznice, a strane fizičke osobe presliku putovnice

2.        domaće pravne osobe prilažu izvadak iz sudskog registra, a strane pravne osobe prilažu izvatke iz domicilnog registra s ovjerenim prijevodom sudskog tumača na hrvatski jezik

3.        dokaz o izvršenoj uplati jamčevine

4.        OIB, kontakt podatke (adresa, broj telefona, fax, e-mail adresa) te naziv banke i broj IBAN računa ponuditelja za povrat jamstva u slučaju neprihvaćanja ponude

5.        potvrdu o nepostojanju duga s osnove potraživanja Grada Dubrovnika.

Svi dokumenti koji se prilažu moraju biti u izvorniku ili ovjerenoj preslici.

 

XI.

Sve druge potrebne obavijesti mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove, Zeljarica 1, 20 000 Dubrovnik, na telefon 020/351-813 svakog radnog dana od 9,00 do 12,00 sati ili putem e-maila: gospodarenjeimovinom@dubrovnik.hr.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

GRADONAČELNIK   

 Mato Franković