Započeo prvi festival soli

Prvi Festival soli, u najstarijoj europskoj solani, onoj u Stonu, započeo je u nedjelju, 27. kolovoza i trajat će sve do 2. rujna, a posjetitelji će imati priliku uživati u kreativnim radionicama, sajmu obrtnika iz Stona, Pelješca i Dubrovačkog primorja, predavanjima i glazbenim večerima.
 

Otvaranju Festivala nazočili su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, državni tajnik Frano Matušić i zamjenica župana Žaklina Marević.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim začinom i artiklom u prehrani ljudi. Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, a danas je važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Festival soli zajednički organiziraju Solana Ston, dubrovačka udruga Amorette i Vila Koruna pod pokroviteljstvom Općine Ston,TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, županijske TZ i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune.

lijevo
desno