Zamjenica Tokić na sastanku o mogućnostima sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ovog ponedjeljka boravi u Dubrovniku, a prilikom posjeta održao je radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem te županijskim gradonačelnicima i načelnicima. U ime Grada Dubrovnika sastanku je nazočila i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.
 

Glavna tema održanog radnog sastanka bile su mogućnosti sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom te kreiranje infrastruktura za učinkovito gospodarenje otpadom. Ovom prilikom ministar Ćorić istaknuo kako izgradnja centara za gospodarenje otpadom nema alternativu i kako vjeruje da će na području najjužnije hrvatske županije dobar dio infrastrukture biti uspostavljen do kraja 2018. godine.

Na održanom sastanku, ministar Ćorić je kazao i kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike želi pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave u ostvarivanju ciljeva u kontekstu gospodarenja otpadom, a kako bi se ti ciljevi što brže realizirali najavio je i nadolazeće natječaje za financijska sredstva koja bi trebala pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave u stvaranju infrastrukture za odvajanje na kućnom pragu, izgradnje reciklažnih dvorišta, informativnih i edukativnih aktivnosti te izgradnju sortirnica.

"Velik dio sufinanciran je iz sredstava Europske unije, u pravilu 85 posto. Dobili smo povratnu informaciju kako se na lokalnoj razini radi sve što je moguće. Želimo omogućiti da jedinice lokalne i područne samouprave nabave sve što im je potrebno kako bi se na razini Republike Hrvatske postigao cilj od 50 posto odvojenog komunalnog otpada do 2023. godine", kazao je ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić upoznao je nazočne s dinamikom realizacije projekta Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje ističući kako se nada da će projekt biti realiziran do 2021. godine.

Na održanom sastanku istaknut je i problem otpada koji morskim putem dolazi u dubrovački akvatorij te uzrokuje velike ekološke probleme na području Dubrovnika, ali i susjednih općina.
Ministar Ćorić je istaknuo kako su na ovu temu već stupili u kontakt s kolegama iz Albanije, odnosno Crne Gore te da se nada da će zajedničkim djelovanjem i akcijama spriječiti ponavljanje scena kojima posljednjih godina svjedoči Dubrovnik i okolne općine.

lijevo
desno