Zamjenica Tepšić prezentirala projekt Poštujmo Grad na 6. Forumu obiteljskog smještaja

Poštujmo grad

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na 6. Forumu obiteljskog smještaja održanom jučer u hotelu Rixos Libertas, u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Dubrovnik.

 

Kroz edukativni program foruma, brojni privatnim iznamljivači iskoristili su prigodu i prikupili informacije i iskustva kako bi se što bolje pripremili za nadolazeću sezonu. Zamjenica Tepšić  predstavila im je projekt Poštujmo Grad (Respect the City), krovni projekt koji obuhvaća niz aktivnosti gradske uprave u postizanju održivog turizma, od manjih pa dugoročnih infrastrukturnih projekata.

 

- „U fazi smo pregovaranja za srednjoročne i dugoročne projekte, to su integrirani projekti koji u sebi uključuju razvoj, dakle Dubrovnika i jedne nove zone Gruža kao područja novog urbanog centra i s time u vezi integrirane razvojne projekte i prometa, zapravo cijelog gruškog ekvatorija, s posebnim osvrtom na dio luke i ovaj dio sadašnjeg poslovnog centra u Gružu i to je ono što spada u kategoriju dugoročnih ciljeva na kojima se sad već intenzivno radi. Oni se naravno pripremaju za kandidaturu za ovaj novi period financiranje europskih projekata iz 21. na 27. novu financijsku perspektivu.“ – izjavila je zamjenica Tepšić govoreći dugoročnim projektima projekta Poštujmo Grad.

 

Od iznajmljivača je zatražila partnerstvo i pomoć kako bi u sinergiji gradske uprave i lokalnog stanovništa ostvarili zajedničke rezultate u očuvanju Grada za buduće generacije. Istaknula je kako su gosti većinom zadovoljni, no potreban je konstantan trud kako bi se podigla kvaliteta.

 

- „Poseban akcent ove godine je s komunikacijom s javnosti, našim sugrađanima i posjetiteljima kako bi poštivali grad u kojem žive, odnosno grad u koji dolaze.  Aplicirat ćemo logo Respect the City na sve one vanjske elemente na koje je to moguće, na autobuse javnog poduzeća Libertas, na punktove Čistoće i Sanitata. Aplicirat ćemo logo i na stratu koju ćemo istaknuti, a izradili smo i pravila poželjnim i nepoželjnim ponašanjima u staroj gradskoj jezgri . Cilj je se svi koji dođu u Grad upoznaju s postojanjem  projekta koji se zove Respect the City – Poštujmo Grad, koji zapravo u sebi nosi određena pravila ponašanja koja su zapravo izraz poštovanja prema UNESCO-voj jezgri Dubrovnika koja, evo ove godine obilježeno 40 godina upisa na tu svjetsku listu.“ - rekla je zamjenica Tepšić.

 

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić prezentirala je rezultate TOMAS istraživanja za Dubrovnik za ljeto 2018. godine, izdvojivši kako je u Dubrovniku potrošnja najveća i to prosječna od  170 eura. Dodala je kako u privatnim smještaju ona iznosi 114 eura od čega 40 posto ide na troškove smještaja dok je ostalo trošak destinacije, a u hotelima s pet zvjezdica penje se i na 295 eura.

 

U okviru programa Foruma, privatni iznajmljivači saznali su i novosti koje donosi Pravilnik o kategorizaciji i razvrstavanju objekata, više o kreditnim mogućnostima HBOR-a namijenjenim investiranju u obiteljski smještaj, te rezultatima i daljnjem mogućnostima razvoja obiteljskog turizma u Republici Hrvatskoj.

lijevo
desno