Zamjenica Tepšić otvorila Izložbu u muzeju ''Rupe''

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić otvorila je sinoć u Etnografskom muzeju, žitnici ''Rupe'', izložbu ''Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi'' autora dr.sc.o. Zvonka Martića, čime je započeo projekt ''Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe''. Projekt zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini ''Stećak'', povodom 70. obljetnice osnutka Hrvatske matice iseljenika i Dana europske baštine 2021.

 

Zamjenica Tepšić ovom je prigodom čestitala Hrvatskoj matici iseljenika na velikoj obljetnici i dugogodišnjem uspješnom radu te autorima izložbe i čitavog projekta, kao važnim čuvarima tradicije koju baštinimo. Ujedno se osvrnula i na Međunarodni dan kulturne baštine, koji ističe vrijednost upravo ovakvih projekata koji podižu svijest o važnosti suradnje svih zemalja kako bi se ta baština očuvala.

 

Na izložbi je predstavljena građa iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra ''Karmel sv. Ilije'' na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, koja je utemeljena s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić.

 

Uz zamjenicu gradonačelnika Jelku Tepšić, na otvorenju su govorili autor dr.sc.o. Zvonko Martić, ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnika Maja Mozara i voditelj projekta Ivica Kipre.

lijevo
desno