Zamjenica Tepšić otvorila izložbu "Slavimo arheološku baštinu Irske"

Izložba fotografija „Slavimo arheološku baštinu Irske“ otvorena je u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ u petak, 30. rujna 2022. u organizaciji Dubrovačkih muzeja, Veleposlanstva Irske, Nacionalne službe za spomenike Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.  Autori izložbe su glavni arheolog Michael MacDonagh i fotograf John Lalor iz Nacionalne službe za spomenike Irske, a koordinator je viši kustos Dubrovačkih muzeja dr.sc. Domagoj Perkić. 

 

Kustos izložbe Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, istaknuo je kako su na izložbi prikazane fotografije tridesetak najznačajnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske iz 12.000 godina naseljenosti otoka, poput eremitorija Skellig Michaela iz 7. stoljeća, s kapelicom i redovničkim kućama u obliku košnica, koji se dramatično izdiže iz Atlantika.

 

"I Irska i Hrvatska s pravom su ponosne na svoju nacionalnu baštinu. Drago mi je što je bilo moguće dovesti ovu izložbu, koja ističe neke izvanredne primjere bogate arheološke baštine Irske, u Dubrovnik, grad koji ima posebno mjesto u srcu mnogih Iraca. Nadam se da će ovaj kratak pogled na irsku baštinu potaknuti ljude da je dalje istražuju i možda posjete Irsku kako bi je sami vidjeli", kazao je veleposlanik Irske NJ.E. Ruaidhri Dowling.

 

Na otvorenju je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl naglasila važnost očuvanja, zaštite i prezentacije bogate kulture baštine i povijesti Dubrovnika i Irske. Tijekom ove godine kada se obilježava 150. godina Dubrovačkih muzeja, dodala je, ostvarene su i brojne međuinstitucionalne - muzejske i međunarodne suradnje.

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić otvorila je izložbu te je u svom obraćanju istaknula:

 "Sva  materijalna baština, jednako kao i ona nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva, ona je i poveznica naše zajedničke europske povijesti. I mi u Dubrovniku, kao i naši prijatelji u Irskoj, shvaćamo i potičemo čuvanje baštine i skrb o njoj, ali i ističemo potrebu predstavljanja baštinskog nasljeđa javnosti kako bismo spoznali i širili dalje međusobne vrijednosti". 

 

Za sve posjetitelje izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 31. listopada 2022.

 

lijevo
desno