Zamjenica Tepšić otvorila izložbu Branka Kovačevića u Umjetničkoj galeriji

Izložbom ''Branko Kovačević (1911. – 1988.) - Iz dubrovačkih zbirki'', otvorenom večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, na više od sto šezdeset djela predstavlja se presjek umjetnikovih slikarskih istraživanja od prvih crteža s Akademije likovnih umjetnosti iz 1934. godine do posljednjih radova iz 1988. godine. Izložena su djela iz javnog i privatnog vlasništva u Dubrovniku.

 

Otvarajući ovu izložbu, zamjenica dubrovačko gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je veliki značaj Kovačevića u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, kojemu je Dubrovnik bio neiscrpna inspiracija za njegova djela.

 

''Osim brojnim djelima poznatih nam vizura zidina i gradskih ulica, kao osnivač Umjetničke galerije i jedan od osnivača Dubrovačkih ljetnih igara Dubrovnik je zadužio i vrijednim nasljeđem naših kulturnih ustanova'', kazala je zamjenica Tepšić.

 

O izložbi i umjetniku govorili su i ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina, autorica i kustosica izložbe dr. sc. Rozana Vojvoda i dr. sc. Vesna Čučić, pastorka Branka Kovačevića, ujedno stručna suradnica na izložbi, koja je i posudila najveći broj umjetnina.

 

Obuhvaćeni su Kovačevićevi rani interijeri i dubrovačke vedute koje radi kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, ciklus „Žene iz Dalmatinske zagore“ i „Arizona“ iz sredine šezdesetih godina, slike iz sedamdesetih godina u kojima umjetnik ostvaruje svoju inačicu postkubizma, te melankolični, atmosferski interijeri koje radi osobito intenzivno od kasnih sedamdesetih godina do kraja svog života i koji predstavljaju veliki doprinos tom slikarskom žanru u hrvatskom slikarstvu. Predstavljeni su i rijetko izlagani putopisni radovi – tempere i akvareli koji nastaju tijekom čestih putovanja u Pariz, Veneciju ili Firencu, u kojima potpuno neopterećeno pristupa motivu, stvarajući poetične vizualne zabilješke trenutka i atmosfere.

 

Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2024. godine.

lijevo
desno