Zamjenica Tepšić na webinaru o praćenju i upravljanju turističkim tokovima

Na poziv Europske komisije za putovanja i Svjetske turističke organizacije, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas na webinaru organiziranom pod temom „Praćenje turističkih tokova“. Tom je prigodom predstavila iskustva i rezultate krovne gradske inicijative „Respect the City“, koja je zahvaljujući brojnim aktivnostima dovela do pozicioniranja Dubrovnika kao lidera održivog upravljanja na Mediteranu.

 

Glavna tema ovog susreta bilo je istraživanje strategija i razmjena iskustava lokalnih vlasti u rješavanju problema prenapučenosti i gužvi u destinacijama, poglavito tijekom ljetnih mjeseci. Posebna pozornost stavljena je na inovativne digitalne alate, pristupe nosivosti i djelotvornost istih u svrhu pametnog upravljanja resursima.

 

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju kazala kako u uvjetima suvremenih izazova i sve veće potrebe zaštite odredišta, prirodne baštine, kulturnih i spomeničkih atrakcija treba u fokus staviti prvenstveno kvalitetu života stanovnika i doživljaj posjetitelja. Osvrnula se na alate, lokalnu politiku i učinkovite odgovore koji su kroz svoju primjenu zaživjeli i potaknuli znatne pomake i prilike u dubrovačkom turizmu.

 

U okviru već sada prepoznatog sveobuhvatnog projekta „Poštujemo Grad“ istaknula je iznimno važnu suradnju s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) i CLIA-om (Cruise Lines International Association), krovnim međunarodnim udruženjem cruise industrije i dugogodišnjem aktivnim partneru uz kojeg je stvoreno integrirano upravljanje tokovima kretanja brodova i putnika na kružnim putovanjima, a sve u cilju smanjenja gužvi. Naglasila je ujedno i snažnu ulogu nositelja turističke ponude i svih dionika koji pridonose ugodnijem životu i boravku u Dubrovniku.

 

-„Rezultati su ti koji pokazuju kako je promišljeno djelovanje Grada Dubrovnika po pitanju odgovornog upravljanja uistinu primjer dobre prakse u svijetu“, riječi su koje je zamjenica poručila svim sudionicima webinara. To pokazuju i znanstveno utemeljena analiza izrađene od strane Sveučilišta u Dubrovniku, koje je utvrdila pozitivne trendove u disperziji gostiju, upravo u 2023. godini. Nadalje, 70% izvrsnosti postignute u razdoblju 2019. kada je GSTC provelo ocjenu održivosti destinacije, potaknulo ih je za nastavak suradnje, pa je tako u travnju započelo provođenje druge faze procjene destinacije.

 

Zaključno je istaknula zamjenica Tepšić kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj koji donosi odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama. “Prometno-tehnološka rješenja ključna su za bolju budućnost, lakše ispunjenje obaveza i potreba naših građana, postizanja ravnoteže između svakodnevnog života i gospodarskih aktivnosti te potreba turističkog sektora.

 

lijevo
desno