Zamjenica Tepšić na sastanku hotelijera u Barceloni

Poštujmo grad

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je u Barceloni na međunarodnom sastanku „ReformBnB“, koji je na jednom mjestu okupio predstavnike vodećih hotelskih udruženja iz Barcelone, Pariza, New Yorka, Buenos Airesa, Londona, ali brojnih drugih svjetskih destinacija.

 

Udruženje hotelijera Barcelone domaćin je dvodnevnog sastanka tijekom kojeg su predstavnici 30 svjetskih strukovnih udruga raspravljali su na temu neregistriranog smještaja u globalnim razmjerima.

 

Predstavnici hotelskih udruženja ističu kako se pojava nelicenciranog privatnog smještaja rasprostranila tijekom posljednjeg desetljeća zahvaljujući brzom rastu različitih internetskih platformi, dok u određenim državama taj rast nije pratila zakonska regulativa. Radne grupe u okviru međunarodnog sastanka „ReformBnB“ izradile su smjernice koje se, između ostalog, tiču sustava registracije smještaja, oporezivanja, ograničenja i nadzora. U segmentu registracije smještaja države Grčka, Švedska, Njemačka, Kolumbija i Hrvatska istaknuti su kao primjeri dobre prakse.

 

Uz predstavnike Barcelone i Pariza, zamjenica gradonačelnika Tepšić sudjelovala je u utorak u dijelu sastanka „Politicans Talk“ kojom prilikom je iznijela podatke obiteljskom smještaju na području Grada Dubrovnika s naglaskom na broj objekata i kreveta, njihovu kategorizaciju, zakonski okvir te rezultate koji ovaj segment smještaja ostvaruje. Kazala je kako su temelji dubrovačkog turizma, ali i turizma u Hrvatskoj, vezani uz obiteljski smještaj, koji je i danas važan dio ukupne turističke ponude. Dio svog izlaganja zamjenica Tepšić iskoristila je i za predstavljanje multidisciplinarnog strateškog projekta „Poštujmo Grad“ koji donosi promjenu u upravljanju prema postulatima održivog i odgovornog turizma i nudi odgovore na izazove koje nosi prekomjerni turizam.

 

Iskustva francuske prijestolnice u ovom području predstavio je zamjenik gradonačelnika grada Pariza za turizam i sport Jean-Francois Martin, dok je u ime Barcelone govorio predstavnik Gradskog vijeća zadužen za turizma, gospodin Agusti Colon.

 

 

 

lijevo
desno