Zamjenica Tepšić na Silk Road konferenciji

Trodnevna konferencija Silk Road Tourism Conference održana je u Dubrovniku od 24. do 26. travnja i ugostila je, do sada, najveću i najznačajniju kinesku delegaciju. U sklopu programa prezentaciju na temu 'Dubrovnik – grad kulture', održala je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

Sudionike su, uz hrvatske predstavnike, uvodnim govorima pozdravili veleposlanik NR Kine, Nj.E.g. Hu Zhaoming kao i Li Zhonghang, Glavni Tajnik, Silk Road Chamber of International Commercea (SRCIC), organizacije koja povezuje 117 komora i institucija iz 75 zemalja na Putu svile. Upravo je i organizator konferencije Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) član SRCICa. Naime, SRCIC, uz  brojne aktivnosti podrške zemljama članicama, upravlja i Silk Road Development fondom (SRDF) kojem je glavni cilj potaknuti lokalni ekonomski razvoj kroz investicijske projekte za koje planiraju izdvojiti 10 milijardi dolara s inicijalnom tranšom od 500 milijuna dolara.

Kroz tri dana hrvatski su se turistički predstavnici družili s kineskim te uzajamno razmijenili iskustva i vrijedna znanja kako bi se posebno hrvatske destinacije što bolje predstavile velikom kineskim tržištu koji samo u prošlog godini broji oko 130 milijuna turista koji putuju izvan granica svoje zemlje. Kineski turisti vole putovati u pod i pred sezoni što Hrvatskoj otvara veliki prostor za razvoj tržišta.