Zamjenica Jelka Tepšić na predstavljanju rezultata projekta HERIT DATA

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočila je danas u Lazaretima  predstavljanju rezultata projekta HERIT DATA kojemu je cilj identificirati inovativna rješenja, uz potporu novih tehnologija u cilju smanjenja negativnih utjecaja turizma na lokalitete kulturne i prirodne baštine.

 

Stoga je u kontekstu očuvanja baštine, podizanja kvalitete života građana i  stvaranja posebnog doživljaja posjetitelja ovom prilikom zamjenica Tepšić prezentirala aktivnosti, dosadašnje rezultate i planove Grada Dubrovnika u okviru strateškog projekta „Poštujmo Grad/Respect the City“.

 

„U listopadu je Gradsko vijeće izglasalo Akcijski plan za razdoblje do 2025. godine projekta RTC, nakon dva kruga javnog savjetovanja te sad idemo dalje korak po korak. Akcijski plan uključuje i strateške projekte, poput onih koji se tiču unapređenja prometne infrastrukture (razvoj Gruža kao budućeg intermodalnog urbanog centra, Lapadska obala, Park&Ride sustav na Pobrežju) te razvoja alternativnih modela prometovanja (Dubrovački električni brodski tramvaj)“, naglasila je zamjenica.

 

Dodala je i kako se Grad nalazi pred novim višegodišnjim financijskim okvirom Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2021.-2027. i planom oporavka koji otvara brojne mogućnosti za realizaciju kapitalnih investicija.

 

Osvrnula se zamjenica na kraju svog obraćanja i na okolnosti potaknute pandemijom COVID-19 koja je dovela do disbalansa u brojnim gospodarskim sektorima, a naročito u onom turističkom. Međutim, istaknula je kako bez obzira na izazove i financijske posljedice sada sjajna prilika za novi početak odnosno za definiranje kriterija zasnovanih na tome da Dubrovnik bude ugodno mjesto za život, respektirajući pritom glavnu gospodarsku granu turizam.

 

Osim zamjenice Tepšić, prisutnima su se obratili i viši stručni suradnik za lokalni razvoj i fondove Europske unije Stjepan Ćavar, stručna suradnica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba Iva Tolić, Nicola Mitolo sa Sveučilišta u Firenzi te Ivana Pavlić i Barbara Puh sa Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Oni su u svojim izlaganjima iznjeli različite zanimljive i korisne podatke vezane za turistička kretanja, kao i niz mogućnosti koji mogu značajno utjecati na imidž Dubrovnika, kvalitetu života stanovnika i boravka gostiju u Dubrovniku.

 

U sklopu prezentiranja rezultata projekta HERIT DATA u popodnevnim satima u Kneževu dvoru predstavnici Dubrovačke razvojne agencije DURA prikazali su i novu multimedijalnu aplikaciju s elementima proširene stvarnosti. Riječ je o aplikaciji usmjerenoj prema upravljanju gužvama na određenoj lokaciji.

 

 

lijevo
desno